9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

03.07.2020 / 14:37 Ekonomija - Sarajevo

Košarac i Pašalić razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede

Košarac i Pašalić razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede
Foto: Vijesti.ba
Ministar vanjske  trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašalića s kojim je razgovarao o aktuelnim pitanjima iz oblasti poljoprivrede.

Fokus je bio na vanjskotrgovinskom prometu crvenog mesa, s obzirom na ostvarene viškove domaće proizvodnje i smanjeni unutrašnji konzum u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Ministri Košarac i Pašalić saglasni su u ocjeni da u narednom periodu s predstavnicima Delegacije EU u BiH treba otvoriti pitanje izvoza crvenog mesa u zemlje EU, ali i na druga tržišta.

Sagovornici su izrazili opredjeljenje za što skorijim nalaženjem adekvatnog rješenja za organizovanje cjelokupnog popisa u poljoprivredi, kao i popisa i čipovanja stoke, što je neophodno u procesu vanjskotrgovinskog  prometa sa partnerima sa kojima BiH ima potpisane međunarodne ugovore.

- 'Ovim bismo u značajnoj mjeri dali podršku primarnoj domaćoj proizvodnji, ali i smanjili mogućnost eventualnih nepravilnosti u tom poslovanju. To je dugoročno značajno s aspekta kreiranja strategija i akcionih planova za razvoj primarne proizvodnje, a i vanjskotrgovinskog prometa - rekao je ministar Košarac.

Današnji sastanak dio je redovnih kontakata ministra Košarca s nadležnim ministrom iz Republike Srpske u cilju potpune koordinacije u politikama iz oblasti poljoprivrede, uz uvažavanje ustavnih nadležnosti.

Ministri Košarac i Pašalić najavili su da će naredne sedmice održati sastanak sa federalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Šemsudinom Dedićem u cilju nastavka započetih zajedničkih aktivnosti, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo