3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

03.07.2020 / 09:41 Politika - Upućena inicijativa

Alikadić pisao Tegeltiji: KS spreman preuzeti odgovornost za institucije bh. kulture

Alikadić pisao Tegeltiji: KS spreman preuzeti odgovornost za institucije bh. kulture
Foto: Vijesti.ba

Prema prijedlogu Vlade KS ove bi se institucije našle na budžetu Kantona i njihovo funkcionisanje ne bi više bilo upitno.

Vlada Kantona Sarajevo uputila je jučer, na inicijativu ministra kulture i sporta KS Kenana Alikadića, predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji dopis u kojem traži da joj se odobri formiranje privremenih upravljačkih struktura sedam javnih ustanova kulture od državnog značaja: Zemaljskog muzeja BiH, Historijskog muzeja BiH, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteke BiH, Umjetničke galerije BiH, Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, te Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH. Problemi ovih institucija dobro su poznati javnosti. Niske plate uposlenika, neredovan priliv novca, maćehinski odnos osnivača – države, prebacivanje odgovornosti sa jednog na drugi nivo vlasti, teme su koje redovno pune naslovnice bh. medija.

Kako je za Vijesti.ba rekao ministar Alikadić, na pomolu je, barem privremeno, rješenje većine ovih pitanja.

„Od Vijeća ministara tražimo da nam odobri formiranje privremenih organa rukovođenja, uprave i nadzora sedam javnih ustanova kulture od držvnog značaja kako bismo osigurali njihov neometani rad. Neke od njih nemaju upravnih i nadzornih odbora više od decenije, tako da nas ne treba čuditi bezbroj problema s kojima se u kontinuitetu suočavaju. Ovdje fali jedno sistemsko rješenje. Javnosti su dobro poznati problemi s finansiranjem ovih ustanova i Kanton Sarajevo je spreman da to finansiranje u cjelosti preuzme na sebe. Prema našem prijedlogu, ove bi se institucije našle na budžetu KS i njihovo funkcionisanje ne bi više bilo upitno“, kaže Alikadić.

Prema njegovim riječima, već godinama budžetska sredstva Kantona Sarajevo su glavni izvor finansiranja ustanova kulture.

„Podsjetit ću vas da smo kao prvi u ovoj godini uplatili ovim institucijama sredstva potrebna za njihov rad. Uradili smo i djelimičnu analiza njihovog finansijskog stanja, koja je pokazala određene greške uprava, ali i nesrazmjer u podršci koju dobijaju. Nekima sredstva od grantova uplaćivanih tokom godine nisu dovoljna ni za plate, dok drugima nakon isplate plata na računima ostaju viškovi. Ipak, da provedemo detaljniju kontrolu poslovanja ustanova potrebna nam je saglasnost Vijeća ministara“, naglašava on.

Za Alikadića je riješavanje problema ustanova kulture od državnog značaja prioritet od dana njegovog imenovanja na ministarsku funkciju.

 „Mislim da se stvari kreću u dobrom pravcu. U junu smo za naš rad dobili podršku pet ambasadora i UNESCO-a. Preuzimanjem uprave i nadzora dobili bismo mogućnost da bolje i efikasnije upravljamo radom svih sedam ustanova. Ovo je naravno privremeno rješenje. Institucije kulture ostaju državne, jer, iako se nalaze na prostoru KS, pripadaju svim građanima Bosne i Hercegovine, prezentuju kulturna dobra svih naroda naše zemlje, prikupljena na prostoru cijele BiH. U konačnici odgovornost za nje treba dakle preuzeti država. Mi smo tu da spriječimo propadanje sve dok se ne pronađe konačno i sistemsko rješenje“, zaključuje ministar.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo