3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 5°C

02.07.2020 / 20:00 Ekonomija - Analiza Vijesti.ba (I dio)

Namjenska industrija FBiH: Od haosa do svjetskog uspjeha!

Namjenska industrija FBiH: Od haosa do svjetskog uspjeha!
Foto: Vijesti.ba
Nakon  20 godina haosa, namjenska industrija u mandatu aktuelne Vlade FBiH postala jedna od najprofitabilnijih grana privrede. Ranije periode obilježili su štrajkovi, dugovanja i gubici, a ova je industrija bila prava noćna mora kako za politiku tako i za sve koji su s njom bili poslovno vezani.

Situacija je danas obrnuta, brojke govore o pravom usponu od 2015. godine - rast prihoda je udvostručen, iz gubitaka se prešlo u dobit, povećan je broj zaposlenih, bilježi se stalni rast proizvodnje i izvoza, a firme iz ove oblasti uživaju svjetski ugled.

Od preuzimanja mandata 2015. godine aktuelna Vlada FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem i resornim ministrom Nerminom Džindićem uvela je obavezu kratkoročnog i srednjeročnog planiranja i tromjesečnog izvještavanja. Optimizirani su procesi proizvodnje, a posebno se vodilo računa o investiranju u novu tehnologiju.

Vijesti.ba ekskluzivno objavljuju pregled stanja u namjenskoj industriji od 2012. do 2019. godine.

Ukupan učinak i profitabilnost

Broj društava u namjenskoj industriji je od 2015. smanjen za tri, sa  jedanaest društava na osam (Igman, Pretis, Ginex, Binas, Zrak, BNT TMiH, Uni Group i TRZ). Po podacima za 2019. godinu, svih osam društava je poslovalo profitabilno. Prosječni godišnji prihodi su povećani za više od dva i po puta  sa stabilnim trendom rasta, a broj zaposlenih je rastao u skladu sa povećanjem ukupnog prihoda.



Iz gornjeg grafikona je vidljivo kako su 2012. i 2013. godine samo 3 preduzeća poslovala pozitivno, dok je taj broj u dvije naredne godine bio četiri. Već 2016. godine broj preduzeća koja posluju pozitivno popeo se na 7, a 2017. i 2018.godine samo jedno preduzeće nije poslovalo pozitivno. Smanjenje broja društava istovremeno je postiglo efekat poboljšanja učinka, čemu svjedoči  podatak da su sva preduzeća u prošloj godini  poslovala pozitivno.

Iz gubitaka u dobit



Kada je u pitanju neto dobit brojke govore da je u periodu od 2011. do 2014.godine industrija bilježila gubitak od preko 35 miliona KM. Od 2015. do 2019. godine namjenska industrija bilježi neto dobit od od preko 153 miliona KM, a samo u prošloj godini dobit je bila preko 35 miliona KM.

Poslovni prihodi



Stabilan i kontinuiran rast prihoda bilježi se od 2015 godine. Prosječni i ukupni prihodi u posmatranom periodu su utrostručeni. U periodu od 2011. do 2014.godine prihodi su bili 344 miliona KM, dok su u period od 2015. do 2019. Godine bilježe poslovni prihovi od preko milijardu i 160 miliona KM.

Broj zaposlenih



Uporedo sa usponom industrije, rastao je i broj zaposlenih. Broje zaposlenih povećan je za preko hiljadu osoba. Treba naglasiti da su do 2015. godine kompanije iz namjenske industrije imale velike dugove prema  državi na osnovu poreza i doprinosa. Tih problema danas nema, svim radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje su uplaćeni doprinosi.

U narednim danima objavićemo i pregled stanja po kompanijama, te pojedinačni učinak svake od njih.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo