19°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

01.07.2020 / 22:51 Svijet - Predsjednik SAD-a

Trump: Obavještajci ne vjeruju da su Rusi plaćali talibane

Trump: Obavještajci ne vjeruju da su Rusi plaćali talibane
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Predsjednik SAD Donald Trumo izjavio je da mu nikad nisu pomenuti izvještaji obavještajnih službi o navodnom plaćanju Rusije talibanima da ubijaju američke vojnike u Avganistanu jer mnogi obavještajni zvaničnici nisu mislili da je Moskva to uradila.

- Mnogi zaposleni u obavještajnoj službi nisu mislili da se tako nešto ikad dogodilo - rekao je Trump za televiziju Fox Business Network.

Trump je naglasio da takvi izvještaji nisu došli do njega jer situacija nije došla do tog nivoa.

Trump se u nedjelju, 28. juna, oglasio na Twiteru povodom izvještaja New York Timesa o tome kako je neidentifikovano odjeljenje ruske vojne obavještajne službe tajno podsticalo talibane u Avganistanu da vrše napade na pripadnike međunarodne vojne koalicije.

Prema pisanju lista, Trumpu je predat izvještaj o tome prije nekoliko mjeseci.

- Niko nije obavijestio mene, potpredsjednika Pencea ili šefa Generalštaba Marka Meadowsa o takozvanim napadima Rusa na naše snage u Avganistanu, kao što je to objavljeno u lažnim vijestima New York Timesa koji se poziva na anoniman izvor - napisao je Trump.

Trump je naglasio da sve strane negiraju takve izvještaje i da se ne dešava veliki broj napada na američku vojsku u Avganistanu.

Predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je ruskoj novinskoj agenciji da su priču koju je New York Timesa objavio izmislile američke obavještajne službe.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo