16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

01.07.2020 / 20:23 BiH - Sud BiH

Mektiću određene mjere zabrane

Mektiću određene mjere zabrane
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Sud BiH odredio je bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću mjere zabrane iznošenja činjenica iz predmeta u kojem je optužen za zloupotrebu službenog položaja u vezi s nabavkom vatrogasne opreme, te zabranu kontaktiranja sa svjedocima.

Sud je na ovaj način uvažio žalbu Tužilaštva BiH koje je u prijedlogu Sudu tražilo ove mjere, između ostalog, zbog činjenice da je optuženi u svojim istupima u vezi sa predmetom vrijeđao tužioce, potvrđeno je za "Dnevni avaz" iz Tužilaštva BiH.

Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju optužnica tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Oni se terete i za kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.




(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo