21°C
Mostar 26°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

01.07.2020 / 10:49 Politika - Ambasadorica

Margret Uebber: Njemačka će se boriti za evropski put BiH

Margret Uebber: Njemačka će se boriti za evropski put BiH
Margret Uebber / Vijesti.ba
Njemačka će se boriti za evropski put BiH, izjavila je danas za televiziju N1 njemačka ambasadorica u BiH Margret Uebber, u povodu njemačkog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom u narednih šest mjeseci.

Njemačka predsjedavanje preuzima već 13. put, a Uebber kaže da je svako predsjedavanje izgledalo drugačije, sa fokusom na različita pitanja.

- Sada ćemo se baviti korona krizom. Nadamo se da ćemo razviti cjepivo kako bi trajno riješili ovaj problem. Osim toga, bavit ćemo se privrednim i društvenim posljedicama te krize. Ne želimo samo suzbiti ovaj virus, želimo i poboljšati ekonomski razvoj nakon pandemije. Pokušat ćemo da Evropu trajno i održivo izvedemo iz korona krize. Radit ćemo i na jačanju stubova prava na kojima je podignuta Evropska unija. Također, bavit ćemo se i digitalnom transformacijom. Moto našeg predsjedavanja je "Zajedno za Evropu" - kazala je ona.

Najavila je da će Bosna i Hercegovina dobiti pomoć u iznosu od 80 miliona eura za saniranje posljedica.

- Što se tiče pristupnih pregovora BiH, oni će biti u fokusu našeg interesovanja. Mi ćemo se boriti za evropski put BiH i to će biti jedna od važnih tema tokom našeg predsjedavanja. Jasno je da neće biti "kratica" niti "posebnih puteva". BiH će se morati pridržavati svega što je propisano - kazala je ambasadorica Uebber za N1.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo