0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

01.07.2020 / 09:48 BiH - Institut za istraživanje genocida

Kanada je važna država koju je dobro imati uz BiH

Kanada je važna država koju je dobro imati uz BiH
Emir Ramić / Vijesti.ba
Institut za istraživanje genocida, Kanada (IGK) zahvaljuje Kanadi, kanadskom narodu i kanadskim vlastima i institucijama za korektan odnos prema građanima Bosne i Hercegovine u Kanadi, za njihovu političku i materijalnu podršku Bosni i Hercegovini.

- Kanada je važna i razvijena država, koju je dobro imati uz Bosnu i Hercegovinu. Kanada je i članica Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini. Trebamo je imati kao prijatelja, posebno na euroatlantskom putu - navodi se.

Na Dan Kanade, u saopćenju za javnost, podsjećaju da 'Kanada podržava državnost, suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet države Bosne i Hercegovine'.

- Najveći praznik Kanade je Dan Kanade, koji se slavi svake godine prvog jula. Tog dana 1867. godine stvorena je Konfederacija, koju su sačinjavale četiri provincije (Nova Škotska, Nju Brunsvik, Ontario i Kvebek), a prvi premijer Kanade će postati Sir John A. Macdonald. Od tog dana, ta država će se teritorijalno širiti, prolaziti kroz upravno-pravne i političke promjene, promijeniti svoj etnički, lingvistički, rasni i vjerski sastav i postati jedna od najtraženijih destinacija za useljenje u svijetu -  naglašava u saopćenju IGK, uz čestitku za Prvi juli - Dan Kanade 'svim Kanađanima, bez obzira gdje bili.'

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo