18°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

01.07.2020 / 00:06 BiH - Akcija EUFOR-a i FUCZ

Uništene mine na Treskavici

Uništene mine na Treskavici
Foto: Vijesti.ba

U zajedničkoj operaciji Eufora i Federalne uprave civilne zaštite danas je izvršeno uništavanje pronađenih protivpješadijskih mina na lokalitetu Ćabenskih stijena na planini Treskavici.

Mine su uočili planinari na lokalitetu Omladinske staze na dijelu Ćabenske stijene, na prostoru koji ranije nije bio evidentiran kao minski sumnjiva površina, nakon čega je četvoročlani tim Federalne uprave civilne zaštite izvršio izviđanje i procjenu lokacije, te obavio uništavanje mina.

U toku akcije timu se pridružio i radnik Centra za uklanjanje mina u BiH i planinarski vodič, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Transport tima na lokaciju i medicinsku podršku u slučaju nesreće izvršile su snage Eufora koje su za ovu operaciju osigurale dva helikoptera, jedan za transport tima blizu lokacije na kojoj su se nalazile mine, a drugi za medicinsku evakuaciju.

Lokacija na kojoj su mine pronađene je jedna od najatraktivnijih staza na planini Treskavici, ali i veoma komplikovana i zahtjevna u slučaju evakuacije kod minske nesreće zbog čega ih je bilo neophodno što prije ukloniti.

Ovom operacijom saradnja Federalne uprave civilne zaštite i Eufora podignuta je na viši nivo po svim aspektima postavljenog zadatka, kako letački, tako i deminerski, pa je operacija izvršena veoma efikasno.

Iako je akcija izvedena na izuzetno teškom terenu, a podrazumijevala je utvrđivanje postojanja nepoznate minske zapreke i uništavanje mina, nijedan element bezbjednosti nije bio narušen.


(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo