9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

30.06.2020 / 20:03 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Okić: Najveća snaga Plenkovića je slab Bernardićev SDP

Okić: Najveća snaga Plenkovića je slab Bernardićev SDP
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar i novinar iz Zagreba Raif Okić komentirao je za Vijesti.ba predstojeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj zakazane za 5. juli.

Okić kaže kako su aktuelnom premijeru Andreju Plenkoviću kola krenula nizbrdo.

"S jedne strane popularnost njegove stranke HDZ lagano pada, s druge strane mu je opasno načeto povjerenje u stručnjake iz nacionalnog kriznog stožera. Mjesecima su Beroš, Božinović, Capak i Markotić, dva ministra i dvoje vrhunskih profesionalaca, samouvjereno i staloženo držali epidemiju korone pod kontrolom. Baš sad, dvije sedmice pred izbore, neke odluke su došle pod veliki znak upitnika", kaže Okić.

On dodaje da je raspisivanje izbora prije donošenja zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu koji je oštetio velik broj zgrada i kuća na području Zagreba također jedan veliki uteg Plenkoviću oko vrata.

Okić smatra kako je Plenkovićeva najveća snaga zapravo slabost opozicije pod vodstvom neuvjerljivog Davora Bernardića, šefa SDP-a.

"Čak i njegovi koalicijski partneri otvoreno govore da su spremni podržati Plenkovića za premijera. A idu s Bernardićem na istu listu. Bernardić se riješio stare garde SDP-a tako što ih je postavio na posljednja mjesta na listama i nada se da će imati čistu situaciju nakon izbora gdje će u Saboru sjediti samo njemu odani ljudi. Ogroman je rizik preuzeo, ali tijela stranke su napunjena njegovim ljudima i neće ga maknuti s mjesta predsjednika čak i ako SDP osvoji 10 posto glasova", smatra naš sagovornik.

Kada je u pitanju Miroslav Škoro i njegov Domovinski pokret, Okić kaže kako je Škoro imao nekoliko zapaženih gafova, posebno u izjavama protiv prava žena što mu je zasigurno otjeralo nešto glasova.

"S druge strane, treba imati u vidu da su takve izjave uobičajene na desnici i da Škorini glasači u njemu vide samo anti-Plenkovića. Škoro će morati biti sastavni dio svake postizborne koalicijske vlasti, ali je pitanje jesu li mu spremni izaći u susret ljudi iz HDZ-a. Popularni pjevač zahtjeva premijersku fotelju, ali to je vjerovatno tek puštanje balona da vidi koliko daleko je Plenković spreman ići kako bi očuvao vlast", ističe Okić.

On dodaje kako se i Milan Bandić nada se da će biti neki faktor u stvaranju vlasti, jer to je jedino što ga čuva od novih optužnica i suđenja.

"A i vlast u Zagrebu mu čuva koalicija s HDZ-om. Oni njega na lokalnom nivou, on njih na državnom. I svi zadovoljni", pojašnjava Okić.

Što se tiče ostalih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata, Okić kaže kako će se oni boriti za nekoliko mandata u budućem sazivu Sabora Hrvatske.

"Sve ostale stranke borit će se za nekoliko preostalih mandata. Ivan Pernar, nekad čelnik treće političke opcije po snazi u državi, sad se nada jednom mandatu", zaključio je Raif Okić u razgovoru za Vijesti.ba.


H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo