18°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 19:22 Svijet - Teheran

Iranski sud potvrdio petogodišnju kaznu za antropologinju

Iranski sud potvrdio petogodišnju kaznu za antropologinju
Foto: Vijesti.ba

Iranski žalbeni sud potvrdio je petogodišnju zatvorsku kaznu za iransko-francusku akademkinju Faribu Adelkhah zbog sigurnosnih optužbi, javila je u utorak zvanična novinska agencija Mizan.

Adelkhah je u maju osuđena na ukupno šest godina zatvora. Ona je negirala optužbe i tada je njen advokat rekao da će uložiti žalbu na presudu, podsjeća Reuters.

Glasnogovornik iranskog pravosuđa rekao je da je među optužbama uvrštene i "okupljanje i dogovori oko poduzimanja radnji protiv sigurnosti zemlje".

Francuske vlasti nazvale su optužbe neutemeljenim i početkom ovog mjeseca zatražile su da se Adelkhah odmah oslobodi, navodeći da njeno zatvaranja može narušiti odnose između ove dvije zemlje.

- Žalbeni sud podržao je petogodišnju zatvorsku kaznu za Adelkhah - izjavio je glasnogovornik pravosuđa Gholamhossein Esmaili.

Iran ne priznaje dvojno državljanstvo i vlasti su odbacile pozive Francuske da oslobode 60-godišnju antropologinju, navodeći kao razlog da je to pitanje iranskog domaćeg pravosuđa i da se druge zemlje ne trebaju miješati u to.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo