14°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 18:20 Politika - "Zajedno za BiH"

Bratić: Precizirati izbor rukovodstva entitetskog parlamenta

Bratić: Precizirati izbor rukovodstva entitetskog parlamenta
Foto: Vijesti.ba

Iz Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” zatražili su danas da se preciznije definiše izbor potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda konstitutivnih naroda, tako što bi pravo na predlaganje imao poslanički klub ili grupa s najvećim brojem poslanika iz reda tog naroda.

-Takav način predlaganja čini suštinu osiguranja demokratskog delegiranja i predstavljanja izvornih politika u Narodnoj skupštini RS – navedeno je u amandmanu na novi poslovnik entitetskog parlamenta, koji je predložio poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Senad Bratić (SDA).

Na taj način bi, kaže, u rukovodstu Narodne skupštine bili istinski predstavnici konstitutivnih naroda.

Bratić je danas, tokom rasprave u entitetskom parlamentu, rekao da predlažu da se umjesto izbora dva do četiri unese u poslovnik izbor tri do četiri potpredsjednika.

-U slučaju izbora samo dva potpredsjednika umanjuje se pravo na participaciju jednoj od tri veoma bitne strukture koje u demokratskoj raspodjeli na to trebaju imati pravo – navedeno je u amandmanu ove poslaničke grupe.

Bratić je naveo da će njihova podrška novom poslovniku zavisiti od usvajanja ovog amandmana.

Poslanici vladajućih stranaka smatraju da će novi poslovnik Narodne skupštine RS vratiti dignitet Narodnoj skupštini, a da je na skupštinskom rukovodstvu odgovornost za njegovu dosljednu primjenu.

Za opoziciju je novi poslovnik  rigidan i predstavlja ukidanje demokratije u najvišoj zakonodavnoj instituciji.

Skupštinski poslovnik je usvojen prije devet godina, a izmijenjen 2017. godine, također uz suprostavljene stavove vladajućih i opozicije.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo