12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

30.06.2020 / 17:49 BiH - Na udaljenom dijelu Pašine planine

Zajednička operacija uklanjanja mina EUFOR-a i FUCZ

Zajednička operacija uklanjanja mina EUFOR-a i FUCZ
Foto: Fena / Vijesti.ba
EUFOR-ovi stručnjaci za uklanjanje mina stacionirani u bazi Butmir pridružili su se timu Federalne uprave civilne zaštite da bi neutralizirali mine koje su  pronađene u blizini planinarske staze na udaljenom dijelu Pašine planine, gdje je pristup automobilima nemoguć.

EUFOR je iskoristio jedan od svojih helikoptera da bi tijekom osmominutnog leta spustio timove dovoljno blizu da mogu pješice doći do miniranog dijela i neutralizirati mine, saopćeno je iz EUFOR-a.

Tim Federalne uprave civilne zaštite sastoji se od kvalificiranih stručnjaka za uklanjanje mina. EUFOR-ov vodeći stručnjak za razminiranje i eksplozive pukovnik Markus Haider kazao je da je EUFOR  radio s ovim timovima više puta.

 Zajednički tim EUFOR-a i BiH konsultirao je planinare koji su ih uputili na mjesto odakle mogu početi operaciju traženja i uklanjanja sredstava. Nakon što su dvije mine locirane,  stručnjaci za eksplozive  su  neutralizirali  opasnost. Tim Federalne uprave civilne zaštite upotrijebio je metodu kontrolirane eksplozije kako bi neutralizirao mine.

Šef odjela Zajedničkih vojnih poslova u EUFOR-u brigadir Joerg Stopka izjavio je da je današnja upotreba zajedničkih sposobnosti kako bi  ovo područje učinili sigurnim od vitalne važnosti i predstavlja primjer bliske saradnje između EUFOR-a i bh. agencija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo