0°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C

30.06.2020 / 12:35 Svijet - Poštovati međunarodno pravo

UNHCR traži od Orbana da odustane od pooštravanja sistema azila

UNHCR traži od Orbana da odustane od pooštravanja sistema azila

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) pozvala je vladu mađarskog premijera Viktora Orbana  da odustane od nedavnog pooštravanja mađarskog sistema azila, odredbu za koju tvrdi da bi mogla kršiti međunarodno pravo.

Portparol mađarske vlade nije odmah komentirao potez UN-ove agencije.

Prošlog je mjeseca Mađarska zatvorila takozvane migrantske tranzitne zone na svojim granicama, oslobađajući tristotinjak izbjeglica iz uslova sličnih zatvorskim, istovremeno otežavajući pravila, praktično zabranjujući ulazak budućim tražiocima azila.

Nova pravila Orbana, jednog od najžešćih protivnika masovne imigracije u Evropu sa Bliskog istoka i Afrike, zahtijevaju od tražioca azila da podnesu molbe u konzulatima u susjednim zemljama, a ne na mađarskoj granici.

- To bi moglo izložiti tražioce azila riziku prisilnog vraćanja i maltretiranja koji bi prerastao u kršenje Konvencije o izbjeglicama iz 1951. i ostalih međunarodnih i regionalnih instrumenata zaštite ljudskih prava, čija je Mađarska država članica – navodi UNHCR u saopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.         

- Efektivan pristup teritoriji suštinski je preduslov za osobu da bude u stanju da zatraži azil - dodaje UN-ova agencija.

UNHCR je zatražio od Orbanove vlade da povuče akt i uskladi svoj sistem azila s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima kao i sa zakonom Evropske unije.

Tokom vrhunca evropske migrantske krize u 2015. Orban je naredio zatvaranje južne mađarske granice, blokirajući rutu za stotine hiljada migranata.

Mađarska je počela uklanjati migrantske tranzitne zone na južnoj granici nakon presude Evropskog suda. Grupe za ljudska prava saopćile su, međutim, da bi nova pooštrena pravila mogla čak i otežati izbjeglicama dobijanje azila u EU preko Mađrske.

Orbanov tvrdokorni stav prema imigraciji izložio ga je kritikama izvan zemlje, ali je naišao na dobar prijem među domaćim glasačima, pomažući mu da ostane na vlasti, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo