16°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 10:30 Kultura - Neum

Treće večeri online izdanja NAFF-a 2020. prikazano 16 filmova

Treće večeri online izdanja NAFF-a 2020. prikazano 16 filmova
Foto: NAFF - Vijesti.ba

Treće večeri online izdanja Festivala animiranog filma (NAFF)  2020. prikazano je 16 filmova, a koji dolaze iz Slovenije, Urugvaja, Japana, Njemačke, Francuske, Tajvana, Slovačke, SAD-a, Španjolske.

 U okviru natjecateljskog programa treće večeri prikazan je i film "Carpe diem" iz Ujedinjenog Kraljevstva, autorice Rachel Portova, te "Tobi and the Turbobus" iz Njemačke autorice Verene Fels.

 Inače, ove godine veliki broj pristiglih filmova na NAFF dolazi upravo iz ove dvije zemlje.

''Filmovi koji su napravljeni tako da crteži koje autori koriste direktno prave poveznicu s pričom, za mene imaju najveću snagu. Dakle, ne radi se tu o tehnici koja se koristi nego da li ta tehnika dodaje nešto filmu što će ga učiniti izražajnijim'', izjavila je Verena Fels, govoreći o tome koje produkcije animiranog filma najviše cijeni i zbog čega. Inače njezin film 'Tobi and the Turbobus' je napravljen tehnikom 3D animacije.

Za razliku ode Verene, Rachel Portova svoj film 'Carpe diem' napravila je u 2D animaciji. Dok je odrastala u Češkoj imala je želju da bude umjetnica i taj san je uspjela ostvariti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tamo je, kako kaže, postala 2D animatorica.

''Naučila sam da animacija nije samo zabava, nego i platforma za kreiranje priča koje vrijedi pogledati. Želim da 'oživim' likove do kojih je ljudima stalo i koji se mogu poistovijetiti sa pričom'', kazala je autorica animiranog filma 'Carpe diem' koji je prikazan tijekom treće večeri NAFF-a 2020.

Zbog situacije sa koronavirusom Festival je prebačen u online format i članovi stručnog žirija ove godine nemaju priliku uživati u projekcijama na otvorenom, te diskutirati nakon odgledanih filmova. Ipak nove okolnosti zahtjevaju i brzu prilagodbu, a toga su svjesni svi sudionici NAFF posebice članovi stručnog žirija.

''Mislim da će online festivali postati svakodnevnica u budućnosti, ali da prave festivale koji se događaju na licu mjesta ništa ne može zamijeniti. Filmska umjetnost povlaštena u ovoj situaciji upravo zbog toga sto je moguće i na ovaj način prikazivati filmove i slaviti umjetnost'', kazala je Elma Tataragić, članica stručnog žirija na ovogodišnjem NAFF-u.

''Ja se vrlo često nalazim i s druge strane, kao autorica koja očekuje da njen film bude odabran. Selekcija je odvažna, suvremena, referentna i osvježavajuća.  Jedino mi je žao što u filmovima ne mogu uživati  na velikom platnu i što nisam u mogućnosti da se družim sa gostima Festivala, jer Festival su i susreti'', naglasila je Tataragić, te dodala kako je Bosna i Hercegovina zemlja koja uvjerljivo najmanje ulaže u filmsku umjetnost u Europi, a da se animirani film osobito nalazi u nepovlaštenom položaju.

''Ove godine sam u prilici da na NAFF-u gledam filmove do kojih je jako teško doći i za mene su to prava umjetnička osvježenja u svakom pogledu. Međutim, moram kazati i da se divim autorima animiranih filmove u BiH koji uspijevaju napraviti filmove s obzirom na stanje produkcije u našoj zemlji'', izjavila je Elma Tataragić.

Inače, projekcije 'uživo' ove godine ima priliku gledati samo publika u Cetinju i to na Dvorskom trgu s početkom u 20,30 sati. Ostali zainteresirani filmove mogu pratiti putem profesionalne online platforme uz dodijeljen password od strane organizacijskog tima NAFF-a.

Festival se završava 2. srpnja  kada će zbrojem ocjena pet članova stručnog žirija biti dodijeljeno osam nagrada: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina - lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada "Dušan Vukotić", navodi se u priopćenju iz NAFF-a.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo