29°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

30.06.2020 / 09:09 BiH - Parada ponosa

Lučić: Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje

Lučić: Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije je osnova svakog demokratskog društva, izjavio je za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice Miloš Lučić nakon što su jučer organizatori najavili da bi druga parada ponosa u BiH trebala bi biti održana 23. augusta u Sarajevu.

- Imajući u vidu epidemiološku situaciju uzrokovanu virusom korona, moram istaći da je na prvom mjestu zdravlje građana i naravno njihova bezbjednost. Ukoliko situacija sa koronom bude pod kontrolom i broj zaraženih bude u padu, a javno okupljanje dozvoljeno, nadam se da će u tom slučaju parada biti održana, i da će sve proteći bez incidenata kao što je to bio slučaj i prošle godine - kazao je on.

Lučić ističe pitanje da je zaštita ljudskih prava i poboljšanje položaja LGBT populacije veoma važno kao i njihovo pravo na slobodu izražavanja i zato njihova diskriminacija po bilo kom osnovu je neprihvatljiva.

- Svi imamo pravo na lični izbor i opredjeljenje. Jačanje borbe protiv svih vrsta diskriminacije i podizanje  nivoa svijesti o potrebi uvažavanja svih osoba bez obzira na njihov identitet i opredjeljenje je osnova svakog demokratskog društva i ka tome i mi treba da težimo - zaključio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo