8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

29.06.2020 / 23:04 Fudbal - Zvanično

Arthur Melo potpisao za Juventus!

Arthur Melo potpisao za Juventus!
Foto: Juventus.com
Trampa o kojoj posljednjih dana priča cijela fudbalska Evropa je danas dobila i svoju zvaničnu potvrdu.

Barcelona je potvrdila da je prodala brazilskog vezistru Arthura u Juventus za 72.000.000 eura plus 10.000.000 eura kroz bonuse! Makar će tako biti zavedeno u zvaničnim knjigama. A suština je da će Barca za koji dan većinu tog novca vratiti Juventusu kroz kupovinu Miralema Pjanića.

Ipak, Katalonci su uspjeli u namjeri da do 30. juna obezbijede veći dio novca za regulisanje finansijskog fer-pleya. Barcelona je do 30. juna morala da ostvari profit od 124.000.000 eura kroz prodaje igrača, a Arthurovim transferom u Juventus su pokrili skoro polovinu tu sume. Ostatak bi trebalo da nadomijeste sa još nekim otkupima pozajmica i prodajama rezervista.

Brazilac je prije dvije godine plaćen Gremiju 31.000.000 eura i potpisao je ugovor na šest godina. Kada se plaćena suma podijeli na tih šest godina, dobije se preostala transfer amortizacija od 20.000.000 eura. Toliko je još Barca u narednih šest godina trebalo da plati za Arthurov transfer. Sa prodajom Brazilca u Juventus za fiksnih 72.000.000 eura, Barca je zaradila čistih 52.000.000 eura, a u zavisnosti od bonusa, klupski računi bi narednih godina mogli još da budu pojačanja. Tako će stajati sutra u finanansijskim izvještajima koje će Barcelona predstaviti za kraj fsikalne godine i u kojima će stajati da je ispoštovala finansijski fer-pley do 30. juna kada ističe rok.

Ali već prekosutra će većinu novca od prodaje Arthura koju je danas ubacila u finansijski izvještaj, morati da vrati Juventusu. Platiće 60.000.000 eura za kupovinu Miralema Pjanića i na taj način će Juventus ostati u ’minusu’ samo 12.000.000 eura, a dobiće sedam godina mlađeg igrača.

Oba igrača su juče obavili ljekarske preglede u Torinu s obzirom da su Barcini doktori doputovali u Italiji jer im je tako bilo lakše u ovoj situaciji sa korona virusom nego da Bosanac dolazi u Španiju. Kada su ljekarski obavljeni, Arthur je prvi stavio paraf na petogodišnji ugovor sa Juventusom prema kojem će zarađivati 5.000.000 eura po sezoni. Ali neće još zadužiti opremu Juventusa već će aktuelnu sezonu privesti kraju u Barceloni. Baš kao i Pjanić u Juventusu.

Juventus je napravio sjajan posao. Dobio je igrača o čijim tehničkim kvalitetima su do sada svi imali samo riječi hvale. Arthur je došao u Barcelonu kao zamjena za Iniestu i vidjelo se da je igrač za to, ali je postao žrtva Coutinha sa kojim treneri nisu znali pa su ga sputali na poziciji u vezni red samo da bi se opravdao ogromni novac uložen u njega. Od Messija do Xavija, mnogi sadašnji i bivši igrači su bili impresionirani Arthurovim potencijalom, ali mu treneri nikada nisu dali dovoljno prilike da razbije taj potencijal. Kod Sarrija u Juventusu bi mogao da eksplodira.

Sa druge strane, Barca je dobila Pjanića koji je sedam godina stariji. Nadaju se da bi on mogao da bude igrač kakav im nedostaje još od Xavijevog odlaska.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo