7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

29.06.2020 / 21:55 Svijet - Zbog regionalne sigurnosti

Saudijci i Amerikanci žele održati embargo Iranu na uvoz oružja

Saudijci i Amerikanci žele održati embargo Iranu na uvoz oružja

Saudisjki i američki dužnosnici pozvali su u ponedjeljak na nastavak embarga na uvoz oružja u Iran, upozorivši da bi njegovo ukidanje loše uticalo na regionalnu sigurnost, napose na Jemen, gdje Iran, kako tvrde, naoružava pobunjene hutiste.

Iran je do oktobra pod embargom na uvoz oružja povezanim s rezolucijom 2231 kojom je potvrđen međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu, potpisan 2015., iz kojega su se Sjedinjene Države jednostrano povukle 2018. i pritom uvele teške sankcije Teheranu.

Washington od početka godine poziva članove UN-ova Vijeća sigurnosti da podupru nastavak embarga.
Ukidanje embarga će "ohrabriti" Teheran i možda potaknuti utrku u naoružavanju na Bliskom istoku, rekao je američki izaslanik za Iran Brian Hook na tiskovnoj konferenciji u Rijadu.

"Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda to ne može prihvatiti", dodao je, u društvu saudijskog ministra za vanjske poslove Adela al Jubeira.

Saudijski dužnosnici su na tiskovnoj konferenciji pokazali krhotine raketa i bespilotnih letjelica koje je Iran, kažu, dopremao jemenskim pobunjenicima i kojima su napadani saudijski gradovi.

Iran pomaže hutiste u njihovu sukobu s provladinim snagama koje od 2015. podupire vojna koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, ali niječe da im šalje oružje.

Američki državni sekretar Mike Pompeo zaprijetio je prošle sedmice  da će jednostrano "nametnuti" UN-ovu Vijeću sigurnosti ponovno uvođenje međunarodnih sankcija Iranu ako se embargo ne produlji.

Pariz, Berlin i London - koji žele spasiti ono što je ostalo od ugovora o iranskom nuklearnom programu - zauzimaju se za nastavak embarga.

Ne zna se kada bi Vijeće sigurnosti moglo glasati o američkom nacrtu rezolucije o nastavku embarga. Potonji nema puno izgleda da prođe, jer su Kina i Rusija - koje imaju pravo veta - već izrazile svoje protivljenje.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo