17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

26.06.2020 / 09:23 Crna hronika - MUPRS

U pet mjeseci zaplijenjeno 5,7 kilograma marihuane i 1,6 kokaina

U pet mjeseci zaplijenjeno 5,7 kilograma marihuane i 1,6 kokaina
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Republici Srpskoj (RS) je u proteklih pet mjeseci otkriveno 457 slučajeva zloupotreba opojnih droga, od kojih je 134 krivičnih djela i 323 prekršaja, a što je za 12,6 posto više u odnosu na isti period lani.

Najviše je zaplijenjeno marihuane i to 5.710,51 grama te kokaina 1.614,92 grama, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

U 2019. godini su otkrivena 1.323 slučaja (296 krivičnih djela i 1.027 prekršaja) zloupotreba opojnih droga. „Razbijeno“ je više organizovanih kriminalnih grupa, provođenjem 37 operativnih akcija, od kojih je šest imalo međunarodni karakter („Madagaskar", „Ronkola", „Merkatores 5", „Forum", „Ket" i „Alfa 1").

Kada su u pitanju preventivne aktivnosti, policijski službenici, u saradnji s Međunarodnim odborom za kontrolu narkotika (INCB) su, kako se dodaje, širom BiH koordinisali aktivnosti na realizaciji dvije globalne međunarodne akcije „Fast Forward" i „Trance", s ciljem sprečavanja zloupotrebe različitih vrsta novih psihoaktivnih supstanci na ilegalno tržište RS, odnosno BiH.

Komisija za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u RS i ove godine u saradnji s entitetskom policijom te drugim nadležnim institucijama, ustanovama i organizacijama, učestvuje u obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe i krijumčarenja droga.

Planirano je da policijski službenici na području svih policijskih uprava u RS-u, na postavljenim info-pultovima u centrima gradova, dijele informativne letke pod sloganom „Odlučni u suprotstavljanju“, a kroz razgovor će građane podsjetiti na štetnosti zloupotrebe opojnih droga po zdravlje pojedinca i sigurnost zajednice.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo