9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

17.06.2020 / 19:10 Politika - Izetbegović i Čović

Pročitajte Sporazum o Mostaru koji su potpisali SDA i HDZ

Pročitajte Sporazum o Mostaru koji su potpisali SDA i HDZ

Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su danas sporazum o održavanju izbora u Mostaru.

U obraćanju medijima, Čović je rekao da su danas potpisana dva sporazuma - okvirni sporazum za Grad Mostar sa dokumentima koji su aneksi - Izborni zakon za Grad Mostar i Statut Grada, te drugi sporazum koji se tiče Izbornog zakona na nivou BiH, kojim "želimo osigurati legitiman izbor i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda".

- Ova dva dokumenta su nam dobar okvir da mi možemo već, po meni, već idući tjedan da SDA i HDZ zajedno podnesu prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se tiče Grada Mostara, kako bi se izbori u Mostaru održali zajedno sa lokalnim izborima za ovu godinu - rekao je Čović.

Mislim da će ovo biti jedan dobar dan za Mostar i za Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas na konferenciji za novinare u gradu na Neretvi lider SDA Bakir Izetbegović, nakon što je sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem potpisao sporazum o održavanju izbora u Mostaru.

Kada je u pitanju sporazum u vezi sa Gradom Mostarom, lider SDA ističe kako je prihvaćen izborni model koji će pratiti proporcionalno broj glasača po izbornim jedinicama.

- Ono što je po meni bitnije jeste sam dogovor oko Statuta. On je tako koncipiran da se Mostarom treba rukovoditi zajedno. Naravno da to znači mnogo blokada, mnogo mogućnosti usporavanja i zaustavljanja procesa, ali u ovom času to je tako. Dakle, ne postoji dovoljno povjerenja i ne znam da li će ova generacija političara dočekati jedan normalniji statut za Grad Mostar, ali neka buduća nadam se da hoće, bez potrebe za tolikim mogućnostima blokada i zaustavljanja - poručio je Izetbegović.

Zadnji lokalni izbori u Mostaru su održani prije 12 godina.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, američki ambasador Eric Nelson, britanski ambasador u BiH Matthew Field i prvi čovjek Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Na ovom LINKU pogledajte potisane Sporazume.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo