9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

16.06.2020 / 14:30 Politika - Džaferović - Cakaj

Između BiH i Albanije ne postoje otvorena pitanja

Između BiH i Albanije ne postoje otvorena pitanja
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je danas vršioca dužnosti ministra vanjskih poslova Republike Albanije Genta Cakaja.

Tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Albanije na političkom, ekonomskom i kulturnom planu izuzetno dobri, te da između dvije države ne postoje otvorena pitanja.

Naglašeno je da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje u oblasti ekonomije i turizma. U tom smislu već su načinjeni pomaci, jer je Predsjedništvo BiH na posljednjoj sjednici dalo saglasnost za potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Albanije.

Istaknuta je i potreba za poboljšanjem saobraćajnih veza, a kao prioritet je istaknut put Sarajevo - Podgorica -Tirana.

Razgovarano je i potrebi otvaranja ambasada u Sarajevu i Tirani, čime bi ukupni odnosi bili podignuti na viši nivo.

Ocijenjeno je da je saradnja dviju država u međunarodnim organizacijama i asocijacijama izuzetno dobra, kao i saradnja u procesima pristupanja evroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Džaferović naglasio je da u narednom periodu očekuje intenziviranje političkih, ekonomskih i kulturnih odnosa Bosne i Hercegovine i Albanije, u obostranom interesu dvije države.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo