1°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

10.06.2020 / 21:12 BiH - Borci ogorčeni

JOB: Grad Mostar falsifikuje historiju i veliča UZP

JOB: Grad Mostar falsifikuje historiju i veliča UZP
Foto: Vijesti.ba
Jedinstvena organizacija boraca (JOB) Stari Grad Mostar sutra će organizovati konferenciju za medije organizacija proisteklih iz Armije RBiH Grada Mostara, zbog teksta objavljenog na zvaničnoj stranici Grada Mostara.

Na službenoj stranici Grada jučer je objavljen tekst pod naslovom “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve“. Uz objavu je postavljen i plakat s programom obilježavanja manifestacije "Lipanjske zore“.



Reakciju JOB-a prenosimo u nastavku:

Ogorčeni, razočarani i uvrijeđeni najnovijim pokušajima falsifikovanja historije i događaja iz juna 1992. godine kada je Grad Mostar oslobođen od srpsko-crnogorskog agresora, osjećamo se dužnima kazati stvarnu istinu, te podsjetiti i na ulogu Armije Republike Bosne i Hercegovine i Mostarskog bataljona u oslobođenju lijeve obale našeg grada.

U tekstu pod naslovom: “Lipanjske zore: Briljantna vojna operacija HV-a, HVO-a i HOS-a kojom je oslobođena dolina Neretve“, jučer objavljenom na zvaničnoj stranici Grada Mostara, navedeno je niz neistina i netačnih navoda. HV, HVO i HOS jesu vojske koje su učestvovale u oslobođenju Mostara 1992, ali ne i jedine. Armija RBiH i Mostarski bataljon u istoj vojnoj operaciji imali su jednako značajnu ulogu kao i ostale navedene komponente. Živimo teške dane, naše rane i danas 28 godina kasnije su svježe i jednako bolne, a posebno su frustrirajuće podvale od strane Gradske uprave za članove porodica poginulih i ranjenih pripadnika Armije RBiH u operacijama
iz 1992.

Pitamo se i otkud nekome pravo zanemarivati ili minimizirati ulogu i zasluge pripadnika jedine legitimne vojne snage u Bosni i Hercegovini, uz istovremeno veličanje onih koji su kasnije bili režiseri i izvršioci udruženog zločinačkog poduhvata potvrđenog 2017. godine i u Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Zbog svega navedenog, uz osudu, pozivamo Gradonačelnika Mostara i press službu Gradske uprave da nas prestanu vrijeđati, da javnost ubuduće ispravno informišu, a da zvaničnu stranicu Grada prestanu zloupotrebljavati za svoje političke ciljeve.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo