8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

10.06.2020 / 20:05 Ostali sportovi - Potvrda u julu

Grabar-Kitarović uskoro bi trebala ući u Međunarodni olimpijski odbor

Grabar-Kitarović uskoro bi trebala ući u Međunarodni olimpijski odbor
Foto: Arhiv
Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložio je pet novih članova MOK-a, a među njima je i bivša predsjednica Hrvatske - Kolinda Grabar-Kitarović, javile su Sportske novosti.

Izvršni odbor MOK-a predložio je kandidate o kojima će se glasati na Skupštini MOK-a, a koja bi se trebala održati 17. jula 2020. godine.

Kandidati za ulazak u Izvršni odbor:

- Kolinda Grabar Kitarović (Hrvatska), bivša predsjednica Hrvatske.

- Maria de la Caridad Colon Ruenes (Kuba) nekadašnja bacačica koplja, olimpijska pobjednica na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980.

- princeza Reema Bandar Al-Saud (Saudijska Arabija), saudijska ambasadorica u SAD i pri UNESCO-u, članica MOK odbora "Žene u sportu".

- Battushig Batbold (Mongolija), dopredsjednik Mongolskog olimpijskog komiteta, član marketinškog odbora MOK-a i član Vijeća Međunarodnog badmintonskog saveza.

- Sebastian Coe (Velika Britanija), srednjoprugaš s dva olimpijska zlata i dva srebra, bio je predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Londonu 2012., a danas predsjednik Međunarodnog atletskog saveza.

Sportske novosti navode kako je vrlo vjerovatno da će svi kandidati biti izabrani za članove MOK-a. Dodaju i kako predsjednik MOK-a Thomas Bach insistira na spolnoj ravnopravnosti u svim tijelima MOK-a, a posebno je indikativna njegova izjava:

"Izborom ovih petero kandidata, Sesija MOK-a i cijeli olimpijski pokret će izvući korist od iznimnog raspona vještina i stručnosti. Ujedno, povećat ćemo broj žena na 39", rekao je Bach.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo