9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

06.06.2020 / 20:00 BiH - Ekonomska pustoš

Pljačka na “legitimnoj teritoriji”: Kako bi izgledala BiH bez HDZ-a!?

Pljačka na “legitimnoj teritoriji”: Kako bi izgledala BiH bez HDZ-a!?

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u intervjuu Večernjem listu da afera "Respiratori" pokazuje "kako bi funkcionirala BiH bez Hrvata".

Prvi čovjek HDZ-a očito smatra kako je korupcija nešto na što su Hrvati kao narod imuni, ali i njihovi "legitimni" politički predstavnici Hrvata, kako Čović voli da se zove.

Čovićeva namjera da ovako posmatra političko-korupcijske poslove vjerovatno ima veze s tek objelodanjenim izvještajem finansijske policije o kriminalu u Aluminiju, za koji se bez ikakve dvojbe može reći da predstavlja najveći poslijeratni kriminal u ovoj državi, a u njemu su učestvovali isključivo kadrovi HDZ-a.

Posmatrajući cjelokupnu teritoriju BiH, statistički se može dokazati da najveći broj građana napušta zemlju i odlazi u inostranstvo s prostora kojim 30 godina apsolutnu vlast imaju kadrovi HDZ-a BiH. Ti prostori su ostali potpuno opustošeni bez ikakvih uslova i perspektive za život, a ostaju samo oni direktno priključeni na HDZ-ovu budžetsku sisu.

Prostor gdje HDZ vlada danas je ekonomski opustošen prostor, iz kojeg Hrvati masovno odlaze ka Zapadu, u pravilu sa jednosmjernom kartom u džepu.

Oni koji, pak, ostanu svjedoče gašenju svjetla u trećoj smjeni, nekoliko minuta nakon ponoći. Aluminij. Od nekadašnjeg privrednog giganta, preko HDZ-ove "krave muzare" do gašenja proizvodnih postrojenja. Finansijski krah i 400 miliona KM duga, godinama gomilanog.

Uprava Aluminija je godinama odbijala dostaviti finansijske izvještaje, ali je ovih dana finansijska policija napokon uspjela doći do njih, pa se sada jasno ono što se godinama špekulisalo, da je Aluminij bio glavna stranačka krava muzara kadrovima HDZ-a.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univeziteta u Sarajevu Aziz Šunje kazao je prije izvjesnog vremena za naš portal kako osnovni problem firmi kojima je država vlasnik u manjoj ili većoj mjeri, leži u činjenici da je izbor menadžmenta strogo kontrolisan od strane političkih partija, a da je ova praksa posebno izražena u hercegovačkom regionu.

"Na tom prostoru nijedan biznis, kojem je država većinski vlasnik, a koji je pod kontrolom HDZ-a BiH, nije uspješan. Sjetimo se da je mostarski Soko nestao sa scene neposredno nakon rata. Posljednji primjer je Aluminij, koji zapošljava najviše ljudi, više nego Klinički centar - što je apsurdno, kazao je Šunje.

Aluminij je tek početak. HT Eronet tone u gubitak. Negativno poslovanje uslijedilo je nakon skromne dobiti u 2018. godini od svega 2,2 miliona KM, što je 26 puta manje od neto dobiti BH Telecoma u istoj godini koja je iznosila 57,2 miliona. Također, BH Telecom je u prvom polugodištu 2019. poslovao s neto dobiti od 24,56 miliona KM što je za 2,7 posto više u odnosu na godinu ranije kada je dobit iznosila oko 23,92 miliona KM. U isto vrijeme, HT Eronet, koji je također u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH, potonuo je u gubitak od 2,5 miliona KM.

Pred bankrotom je i Mostarski aerodrom. Uprkos silnim subvencijama sa skoro svih nivoa vlasti, Mostarski aerodrom kojim rukovode kadrovi HDZ-a je doživio strahovit pad putnika u odnosu na 2017. godinu, od čak 33 posto, i praktično je na aparatima bio i puno prije proglašenja pandemije koronavirusa. S obzirom da u protekla tri mjeseca nije bilo uopšte letova iz Mostara, stanje će sigurno biti znatno gore. Novca, pa čak i za plate, ponestaje i Kliničkoj bolnici Mostar, koja drži neslavni rekord po iznosu duga među bolnicama u FBiH.

Svi ovi podaci su samo pokazatelj da korupcija i kriminal nemaju nikakve veze s nacijom, te da Čović ovakvim izjavama samo pokušava prebaciti loptu u tuđe dvorište i skrenuti pažnju s Aluminija i drugih velikih kompanija uništenih od strane njegovih kadrova.

Naravno, kriminal HDZ-ovih kadrova ne može i ne smije opravdati dugogodišnji kriminal i "bošnjačkih" kadrova odgovornih za propast, sumnjivu orivatizaciju I pljačku brojnih kompanija poput FDS-a, FDM-a, Bosnalijeka, Krivaje, Grasa, brojnih banaka i drugih kompanija.

S toga bi neko mogao postaviti slično pitanje: Kako bi izgledala BiH bez HDZ-a?

Piše: Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo