10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

05.06.2020 / 18:41 BiH - Zvanično

Sud odbio prijedlog Tužilaštva za pritvor Novalića

Sud odbio prijedlog Tužilaštva za pritvor Novalića
Foto: Vijesti.ba

Iako su brojni mediji objavili kako je Sud BiH pooštrio mjere u slučaju premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih u predmetu "respiratori" ta informacija je samo djelomično tačna. Naime, osnovna informacija je da je Sud ponovo odbio prijedlog za pritvor.

Sud BiH djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva BIH na rješenje kojim je odbijen njihov prijedlog da se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru Srebrene maline Fikretu Hodžiću odredi pritvor.

Umjesto pritvora, Sud im je, kao što je poznato, odredio mjere zabrane.

Nakon što je djelimično uvažena žalba, te mjere su pooštrene, ali je odbijen prijedlog da im se odredi pritvor, te će oni nastaviti braniti sa slobode, potvrdio je Muhidin Kapo, član advokatskog tima premijera Novalića.

Sud im je po novom rješenju zabranio bilo kakav međusobni kontakt, dok im je u odnosu na svjedoke zabranjen prilazak na manje od 50 metara.

Zbog prirode posla, premijer Novalić to može učiniti s tim da o tome treba obavijestiti postupajućeg tužioca.

Također, kao i prema prethodnom rješenju, zabranjeno mu je sa svjedocima komunicirati o predmetu, stoji u odluci vanraspravnog vijeća Suda BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo