20°C
Mostar 21°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

04.06.2020 / 18:44 Politika - Predsjedništvo SDP BiH

SDP neće učestvovati u radu Parlamenta FBiH dok se u Domu naroda ne formira Klub Srba

SDP neće učestvovati u radu Parlamenta FBiH dok se u Domu naroda ne formira Klub Srba
Foto: Vijesti.ba
Predsjedništvo Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine na danas održanoj sjednici je naglasilo nužnost izmjene Izbornog zakona BiH radi što hitnijeg rješavanja pitanja deblokade formiranja vlasti i sve dublje krize vlasti na svim nivoima.

Građani Bosne i Hercegovine su već skoro dvije godine taoci nesposobnih nacionalističkih elita, koje ne žele da formiraju vlast na federalnom nivou, dok Vijeće ministara BiH gotovo konstantno djeluje u nepotpunom i neustavnom sastavu. Prvo zbog neimenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH iz reda ostalih, a sada i zbog ostavke ministra sigurnosti BiH.

SDP BiH poziva na održavanje lokalnih izbora u terminu za koji je bio predviđen, jer ne postoje nikakve prepreke da se CIK-u BiH osiguraju finansijska sredstva za njihovo održavanje. Svaki pokušaj da se izbori suspendiraju predstavlja rušenje demokratskog poretka u BiH.

Na sjednici je istaknuto da SDP BiH neće podržati bilo kakve prijedloge o izmjenama Izbornog zakona koji ne vode uvođenju potpune ravnopravnosti svih građana BiH u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, ukoliko SDA pomišlja da takve ustupke napravi HDZ-u.

SDP BiH poziva SDA i HDZ da pristupe uspostavi vlasti u Federaciji BiH imenovanjem predsjednika i potpredsjednika FBiH, jer je iz dogovora o raspodjeli novca iz tranše MMF-a očito da je saradnja između SDA i HDZ neupitna.

Predsjedništvo SDP BiH je zatražilo da delegati SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda pokrenu proceduru konstituiranja Kluba. Ukoliko se ne konstituira ovaj Klub, delegati i zastupnici SDP BiH neće učestvovati u radu u Parlamenta FBiH. SDP BiH ne želi davati legitimitet stanju u kome je cijeli jedan narod neravnopravan u FBiH i neće učestovati u radu dok se takvo stanje ne promijeni.

Predsjedništvo je potvrdilo svoje opredjeljenje da nećemo ponoviti grešku iz 2014. godine, kada smo svojim potpisima omogućili izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. SDP-ovi delegati će nakon unutarpartijske procedure izaći sa prijedlogom kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, čime ćemo još jednom pokazati da je problem sa uspostavom vlasti u dvojcu SDA-HDZ, koji ne mogu da se slože oko bilo čega, osim oko krčmljenja narodnog novca.

Na sjednici je zaključeno da su pritisci na tužilaštva i sudove nedopustivi, naročito uz već izlizane manipulantske fraze o tome da je procesuiranje kriminala pojedinaca udar na narod. Osuđena je kao neprihvatljiva takva praksa kolektivizacije zločina i kriminalizacije cijelih naroda zbog nedjela pojedinaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo