29°C
Mostar 33°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 31°C
Bihać 31°C
Powered by Dark Sky

04.06.2020 / 13:39 Zanimljivosti - Koronavirus

Robotski pas dijeli dezinficijens za ruke Tajlanđanima

Robotski pas dijeli dezinficijens za ruke Tajlanđanima
Foto: AFP - Vijesti.ba

Robotski pas nazvan K9 dijeli dezinficijens za ruke znatiželjnoj djeci i opreznim kupcima u trgovačkim centrima u sklopu mjera koje Tajland poduzima dok ublažava ograničenja uvedena zbog pandemije covida-19.

Visokotehnološki razvijeni robotski pas kontrolira se pomoću 5G, tehnologije koja donosi super brzi internet i u početnoj je fazi uvođenja na Tajlandu.

Oponašajući uzbuđeno štene, K9 se kreće popularnim trgovačkim centrom Central World u središtu Bangkoka privlačeći pozornost oduševljene djece koja žele dobiti dezinficijens u gelu iz boce pričvršćene za njegova leđa.

"Ljudima je zgodno da mogu oprati ruke... posebice u situaciji (pandemije) covida-19", kaže Petra Saktidejbhanubandh, koja radi u marketinškom odjelu mobilnog operatera AIS.

AIS namjerava do kraja godine uvesti 5G mrežu za pametne telefone.

Osim K9, tehnologija 5G pokreće i ROC, koji provjerava temeperaturu, a tu je i LISA - koja predstavlja službu za korisnike.

"Ljudi misle da je K9 sladak", rekla je Petra za AFP dodajući kako se nadaju da će tako odagnati bilo kakav nerazuman strah od robota.

No Lapassanan Buranapatpakorn koja se susrela s K9, nije uvjerena u to. Ona smatra da K9 izgleda "jezivo".

Ipak, ta 29-godišnjakinja priznaje da je dijeljenje dezinficijensa za ruke "dobra ideja".

Tajland postupno ukida ukida ograničenja uvedena zbog covida-19 od kojeg je utoj kraljevini umrlo 58 ljudi, a zaražena je 3101 osoba.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo