8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

04.06.2020 / 11:10 BiH - Emisija na FTV

Bećirović: Nakon debakla sa hapšenjem, slijedi pokušaj diskreditacije Novalića

Bećirović: Nakon debakla sa hapšenjem, slijedi pokušaj diskreditacije Novalića
Foto: Vijesti.ba

Svih 17 članova Vlade FBiH glasalo je da Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) preuzme nabavku respiratora i po tom kriteriju moralo bi odgovarati svih 17 ministara, a ne sam premijer Fadil Novalić.

Poručio je ovo direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, doc. dr. sci. Zijad Bećirović, gostujući u emisiji „Odgovorite ljudima“ Federalne televizije.

Preko Novalića, smatra Bećirović, pokušava se urušiti sama SDA, prenose Vijesti.ba.

- On je žrtva toga, ali i nekih svojih poteza, prije svega miješanjem, odnosno bavljenjem poslom u Aluminijumu i mogućnosti iznalaženja zakonskih rješenja da kladionice konačno plaćaju poreze u pravom značenju te riječi. On je žrtveno jagnje obračuna sa SDA, jer se ipak u ovom periodu pokazao kao najkvalitetniji kadar SDA i snosi sve posljedice toga, kao što je bilo to hapšenje - rekao je Bećirović.

Znamo, navodi, u kakvim je okolnostima bio taj scenario da se premijer Novalić zadrži 30 dana u pritvoru, „a zna se i iz kojih razloga - greške su napravljene u okviru pravosudnog sistema, odnosno tih koji su napravili taj scenarij“.

- Međutim, sada se planira drugi scenarij - da se premijer Novalić ponovo uhapsi, neki njegovi saradnici. Vrši se još uvijek nezakonito nadziranje članova njegove porodice, njegovih najbližih saradnika. Priča oko Fadila Novalića nije završena, i to je u stvari priča o SDA i obračunu unutar nje same, potpomognuta čelništvom HDZ-a i još jednim koalicionim partnerom SDA. Sve što je povezano s premijerom Novalićem, pokušat će se diskreditirati. To je apsolutno jasno iz informacija koje mi imao na raspolaganju. Nekoliko dana prije nego je Novalić priveden, mi smo imali informacije da će se to desiti - naglašava Bećirović.

Prema njegovim riječima, ta ekipa premijera Novalića nije pustila na miru, ovo je samo privremeno rješenje, ali on je u stvari u fokusu – „u osnovi sve se vrti oko samog Fadila Novalića“.

- Za krivično djelo koje se spočitava premijeru FBiH s obzirom na srazmjernost djela i na njegove posljedice, ne postoji nikakav uslov da bi se uhapsio premijer FBiH. Apsolutno je neprihvatljivo da se premijer uhapsi zbog posla vrijednosti 5,2 miliona, sa kojima on nije direktno ni rukovodio, jer je odluka Vlade donesena jednoglasno da se time bavi FUCZ. Zna se u kakvim se okolnostima u svakoj normalnoj državi može uhapsiti premijer - on mora zaista ugroziti ustavnopravni poredak, moraju postojati pretpostavke da je učinio krivično djelo, a ne za neke respiratore za koje je ustvari bila zadužena FUCZ, organ u okviru Vlade FBiH - poručuje Bećirović.


To, kako je napomenuo, jasno ukazuje da su postojale i da postoje neke druge namjere koje nisu vezane za pravni osnov za procesuiranje jednog premijera, prenose Vijesti.ba.

- Čak i da je to napravio, moglo bi to sve proći bez samog hapšenja, da se recimo sasluša premijer, povede istraga i protiv njega podigne krivična prijava, a ne da se to radi ovako spektakularno. To govori o mnogim skrivenim namjerama u ovom slučaju - potcrtava Bećirović.

Politička analitičarka Ivana Marić ocjenjuje kako je nedopustivo da imamo Vladu FBiH čiji je premijer, bez obzira na presumpciju nevinosti, lagao građane mjesec dana, prenose Vijesti.ba.

- Ne kažem da je gospodin Novalić odgovoran u aferi „Respiratori“, ali je odgovoran za laži građanima FBiH i države BiH, rekla je Marić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo