19°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 22:44 Svijet - Neslaganje s Trumpom

Bijela kuća: Esper je još na funkciji ministra odbrane

Bijela kuća: Esper je još na funkciji ministra odbrane
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Iz Bijele kuće potvrđeno je da ministar odbrane Mark Esper još obavlja tu funkciju, pošto su se pojavile spekulacije da američki predsjednik Donald Trump želi da ga ukloni iz Pentagona zbog njegovih komentara o protestima.

- Ministar odbrane Esper još obavlja tu dužnost i ako predsjednik izgubi vjeru u njega, onda ćemo to saznati - rekla je portparol Bijele kuće Kajli Mekinani na konferenciji za novinare.

Nešto ranije, Esper je izjavio da za sada ne podržava aktiviranje Zakona protiv pobune radi raspoređivanja aktivnih oružanih snaga s ciljem smirivanja građanskih protesta.

TrUmp je početkom sedmice rekao da bi mogao upotrijebiti vojsku u državama koje ne uspiju da smire proteste praćenje nasiljem zbog smrti tamnoputog Georgea Floyda koji je umro dok je bio pod policijskim nadzorom u Mineapolisu.

Da bi vojska bila angažovana na teritoriji SAD, analitičari navode da Trump mora da aktivira Zakon protiv pobune, a to je posljednji put učinjeno 1992. godine kao odgovor na nemire izazvane smrću Rodnija Kinga u Los Anđelesu.

Vojska je za svaki slučaj prerasporedila 1.600 vojnika u aktivnoj službi u predgrađu Vašingtona.

Trumpova prijetnja da će aktivirati vojnike iz aktivne službe naišla je na kritike i u oružanim snagama i Kongresu.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo