17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 18:47 BiH - Nepravedna raspodjela novca

Pogledajte neumoljive pokazatelje: RS preživljava na račun Federacije

Pogledajte neumoljive pokazatelje: RS preživljava na račun Federacije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

FBiH je za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan “princip solidarnosti“ po kojem Federacija na “leđima“ nosi Republiku Srpsku ...

Umjesto rada na kreiranju boljeg ambijenta za ekonomski rast, rad i život građana, vlasti u manjem bh. entitetu RS prethodne su godine potrošile na priče o referendumima, blokadama EU i NATO puta, slabljenju državnih institucija i najavama otcjepljenja od BiH, pišu Vijesti.ba.

U isto vrijeme vlasti u Federaciji BiH u zadnjih pet godina, predvođene reformskom Vladom Fadila Novalića radile su na ekonomskom rastu, pa je aktuelni ekonomski zaostatak RS-a u odnosu na Federaciju danas takav da bi SNSD-ova vlast sebi potpisala “smrtnu“ presudu eventualnim pokušajem otcjepljenja od BiH ili destrukcijom njenih institucija. Neke od tih državnih institucija, SNSD Milorada Dodika bi u periodu ispred nas mogao grčevito braniti.

Jedna takva je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO BiH). U prilog ranijoj tvrdnji najbolje govore podaci o uplatama i raspodjeli sredstava sa Jedinstvenog računa UIO. Radi se o potpuno nepravedoj raspodjeli sredstava od indirektnih poreza.

Samo u prošloj, 2019. godini na Jedinstveni račun UIO u prošloj godini je uplaćeno skoro 8 milijardi KM (7.986.568.486,00 KM). Od toga:

- uplata Federacije BiH je iznosila preko 6 milijardi KM (6.071.060.812,00 KM);
- uplata RS iznosila je oko milijardu i 700 miliona KM (1.771.467.747,00 KM)
- te Distrikt Brčko oko 144 miliona KM.

S druge strene, u raspodjeli po krajnjoj potrošnji:

- Federaciji BiH je vraćeno 3,4 milijarde KM (3.462.988.161,00KM),
- RS-u je vraćeno 1,7 milijardi KM (1.734.727. 496,00 KM),
- te Brčkom 191 milion i 310 hiljada KM.

Podaci o uplatama i raspodjeli sredstava sa računa UIO nam govore da:

- Federacije BiH u uplati ima učešće od 76 posto,
- RS samo 22 posto
- i Brčko Distrikt 2 posto.

Kada je raspodjela u pitanju FBiH po aktuelnom, također nepravednom koeficijentu, pripada 64,31 posto, RS 32,14 posto i Brčkom 3,55 posto, iz čega se vidi da Federacija BiH ima za 11,76 posto manju stopu za raspodjelu, dok RS ima veću i to za 9,92 posto, te Brčko također veću za 1,55 posto.

Prvedeno na jezik novca, Federacije BiH je na račun UIO u 2019. godini uplatila 2,6 milijardi KM više nego što joj je vraćeno raspodjelom, a RS tek 36 miliona KM više nego joj je vraćeno raspodjelom.

Ovo najbolje dokazuje tezu da je FBiH za RS u ekonomskom smislu ono što je Zapadna Njemačka bila za Istočnu Njemačku, a na sceni je i sličan (iako zakonom nije definisan) “princip solidarnosti“ po kojem Federacija BiH praktično na “leđima“ nosi Republiku Srpsku. Nepravednom raspodjelom samo u prošloj godini se iz Federacije BiH u RS "prelilo" između 750 i 780 miliona KM. Dodaju li se tome ranije godine, govorimo o milijardama KM za koje je Federacija BiH oštećena zbog raspodjele u korist RS, pišu Vijesti.ba.

Ovo je i najkonkretniji dokaz da je FBIH postala ekonomski pokretač cijele BiH. Danas Federacija BiH od svojih upata u suštini finansira ne samo sebe već i državu, Brčko Ditrikt i sve povrate poreza. Hoće li i kada doći do izmjene sistema uplate i raspodjele javnih prihoda na način da svaki nivo u BiH dobije onoliko sredstava koliko realno uplaćuje, tek treba vidjeti.

Bilo bi zanimljivo vidjeti ša bi se desilo kada bi Federacija zatražila da se nadležnosti države u slučaju UIO vrate na entitete. Pitanje je koliko će stranke iz FBiH trpjeti ovakvu situaciju i ko će povući prvi potez.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo