25°C
Mostar 30°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 18:28 Ekonomija - Kanton Sarajevo

Uskoro javni poziv za isplatu dijela minimalnih plata za april i maj

Uskoro javni poziv za isplatu dijela minimalnih plata za april i maj
Foto: Press služba KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić je današnjim potpisivanjem sporazuma s načelnicima općina u KS uz prisustvo i podršku Udruženja poslodavaca KS najavio realizaciju srednjoročnih mjera koje se tiču direktne pomoći privrednicima,...

...a koji su usmjereni prema zaposlenicima firmi koji su zbog koronavirusa doživjeli velika smanjenja svog prometa.

- Kroz ove mjere ćemo zajednički isplatiti dio plate zaposlenicima tih privrednih subjekata za april i maj. Tu aktivnost ćemo provoditi putem javnog poziva kako bi pokušali zaustaviti prekide radnih odnosa koji su se u ovom periodu dešavali - istakao je Jeličić te najavio da će detalji javnog poziva biti objavljeni narednih dana.

O tom zajedničkom projektu govorio je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić koji se zahvalio Vladi KS i Ministarstvu privrede koje je vodilo koordiniranu aktivnost na realizaciji srednjoročnih ekonomskih mjera u KS.

Prema kantonalnom Zakonu na ovaj način realizuje se plan po kojem će Kanton i općine finansirati isplatu dijela minimalnih neto plata za privredna i fizička lica u KS.

- U općini Ilijaš dio plate će biti isplaćen za 162 uposlenika u ukupnom iznosu od 72.000 KM za  april, a isti iznos očekujemo i u maju - rekao je načelnik Općine Ilijaš.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić je podsjetio da su općine već provele prve mjere prema privrednicima kroz oslobađanja plaćanje zakupnine prostora ili javnih površina u kojima su zbog epidemije bile obustavljene privredne aktivnosti, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

- Općina Vogošća je kroz socijalne mjere i mjere u oblasti poljoprivrede aktivno učestvovala u pomoći stanovnicima i zaposlenicima u periodu epidemije. Ovu mjeru koju provodimo sa Vladom KS smatramo vrlo ozbiljnom i značajnom srednjoročnom mjerom. Naša je projekcija da ćemo u ovu svrhu ukupno izdvojiti oko 240.000 KM te vjerujemo da ćemo i dalje sa Vladom i resornim ministarstvom nastaviti i kroz dugoročne mjere stabilizaciju privrednog stanja u našoj općini - naglasio je Smajić.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Taib Delalić istakao je kako današnjim sporazumom i Općina preuzela dio obaveze za finansiranje dijela plaća fizičkim licima koja obavljaju privrednu djelatnost na području ove općine.

Radi se o sredstvima u iznosu od pola miliona KM.

Nada se da će se ta sredstva isplatiti u što kraćem roku.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naveo je kako Općina realizuje 14 mjera koje je donijela kako bi pomogla ne samo privrednicima, nego i onima koji se nisu mogli prijaviti na biro, ali i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Uradili smo i rebalans budžeta Općine jer smo morali biti sigurni s koliko novca raspolažemo i prihvatili smo da učestvujemo i u ovom projektu Ministarstva privrede KS - poručio je Koldžo.(Vijesti.ba)

Izdvajamo