8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

03.06.2020 / 18:16 Politika - Problematična Ambasada

Rusija kontra PIC-a: Podržali VSTV i kritikovali CIK

Rusija kontra PIC-a: Podržali VSTV i kritikovali CIK
Foto

Ambasada Ruske Federacije (RF) u Bosni i Hercegovini oglasila se  saopćenjem za javnost u kojem navodi kako nisu našli mogućim da se pridruže komunikeu koji su danas usvojili njihovi partneri u Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira (PIC).

- Štaviše, izražavamo našu nesaglasnost. Po koji put sa žaljenjem konstatujemo da su komunikei Upravnog odbora postali politički instrument koji jednostrano prikazuje stvarnost, preko kojeg se pokušava uticati i, štaviše, uplitati se u unutrašnja pitanja BiH radi promoviranja agende koja ne samo da nema ništa s implementacijom Mirovnog sporazuma, već je njemu u suprotnosti - navodi Ambasada Ruske Federacije.

Kako nadalje navodi, "Ruska Federacija kao jedan od garanta Mirovnog sporazuma ne može se složiti s takvim pristupom koji očigledno ne doprinosi procesu međuetničkog pomirenja, negativno utiče na političku situaciju u BiH i nastavlja podrivati jedinstvo međunarodne zajednice".

- Sa svoje strane naglašavamo našu sveobuhvatnu podršku dejtonskim principima nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, jednakopravnosti njenih triju konstituitivnih naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlaštenjima. Potpuno podržavamo dijalog osnovan na uzajamnom poštovanju između naroda BiH po svim važnim za njih pitanjima, smatramo ključnim rješavanje svih problema koje stoje ispred BiH putem kompromisa i konsenzusa, pozivamo posvetiti pažnju ujedinjavajućoj agendi i raditi u korist uspostavljanja istinskog nacionalnog pomirenja, te odbacujemo vanjsko uplitanje u unutrašnja pitanja BiH - navodi se u saopćenju.

Ruska ambasada navodi kako sa zabrinutošću prati razvijanje situacije u oblasti pravosuđa, posebno u kontekstu nedavnih dešavanja u Federaciji BiH.

Istovremeno, smatra neprihvatljivim "pokušaje vršenja političkog pritiska na organe suda i tužilaštva kojima mora biti obezbjeđena mogućnost nezavisne, nepristrasne i profesionalne djelatnosti u skladu sa zakonom. Slučajevi prijetnje sudskim i tužiteljskim radnicima moraju biti ozbiljno shvaćeni i hitno procesuirani".

- Nezavisnom i profesionalnom treba biti i djelatnost Centralne izborne komisije BiH koja odigrava ključnu ulogu u procesu pripremanja i održavanja izbora. CIK ne može dozvoliti sebi da bude upletana u političke prepirke i da dovodi u pitanje svoju reputaciju nepristrastnog i jednako udaljenog instituta vlasti. Predstojeći lokalni izbori u BiH treba da budu pošteni i demokratski i da se održe na taj način i u roku kako je to predviđeno u skladu sa zakonom - navode iz Ambasade Ruske Federacije.

Smatraju kako je u godini obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma neophodno posvetiti posebnu pažnju pitanju uloge međunarodne zajednice u suverenoj BiH koja je, kako navode, "suvišna i ponekad prelazi ivicu neuplitanja u unutrašnja pitanja".

- Smatramo važnim da se formuliše nova formula ukidanja Ureda visokog predstavnika, koji je izgubio svoju korisnu ulogu i koji često postaje dio problema - navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo