°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

03.06.2020 / 16:38 Ekonomija - Premijer RS

Višković: RS spremna za razgovor o novom višegodišnjem aranžamanu s MMF-om

Višković: RS spremna za razgovor o novom višegodišnjem aranžamanu s MMF-om
Foto: Biro za odnose javnošću Vlade RS-

Republika Srpska spremna je i danas da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, a to su reforma javnih preduzeća i reforma zdravstvenog...

 ...sektora - rekao je entitetski premijer Radovan Višković. 

On i ministrica finansija RS-a Zora Vidović razgovarali su danas, putem video linka, sa predstavnicima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i Evropske investicione banke. 

Istaknuto je da je neophodno hitno završiti ratifikaciju osam operacija podrške koje su Bosni i Hercegovini pružile međunarodne finansijske institucije, ukupne vrijednosti 285 miliona eura, jer je, kako je navedeno, RS ispunila sve korake koji su bili iz njene nadležnosti, te da izostanak navedene podrške umnogome ograničava i usporava planirane strukturne reforme.

-Predstavnici RS će kroz Radnu grupu za socio-ekonomski odgovor na pandemiju dati svoj puni doprinos u realizaciji programa mkroekonomske pomoći Evropske unije – saopćeno je iz Biroa za odnose javnošću Vlade RS-a.

Višković je zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, posebno MMF, što su veoma brzo reagovali i pružili potrebnu finansijsku podršku u uslovima pandemije uzrokovane virusom korona, koju RS koristi za podršku privredi i zdravstvenom sektoru. 

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj impelementaciji različitih programa koje Vlada RS provodi u saradnji sa ovim međunarodnim finansijskim institucijama, te o novim planiranim programima podrške u narednom periodu.


(Vijesti.ba/ FENA)

Izdvajamo