0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

03.06.2020 / 16:33 Svijet - Čelnica Hong Konga

Lam optužila strane kritičare Kine zbog 'flagrantnih dvostrukih standarda'

Lam optužila strane kritičare Kine zbog 'flagrantnih dvostrukih standarda'
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Čelnica Hong Konga Carrie Lam u srijedu je optužila strane kritičare da pokazuju "flagrantne dvostruke standarde“ prema potezima Pekinga da osnaži kontrolu nad tom polautonomnom teritorijom.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je ranije da je njegova zemlja spremna da otvori vrata za skoro tri miliona građana Hong Konga ukoliko Kina usvoji zakon o nacionalnoj sigurnosti za taj grad.

Nakon razgovora sa zvaničnicima u Pekingu, Lam je izjavila da Kina ima isto pravo kao SAD i Britanija da uvodi zakone koji štite njenu nacionalnu sigurnost i da strane kritike i prijetnje sankcijama ne mogu biti opravdane. Također je kazala da je Kina bila prinuđena da poduzme mjeru na nacionalnom nivou jer je protivljenje u parlamentu Hong Konga i vladinih kritičara učinilo nemogućom akciju na lokalnom nivou.

- Samo mogu reći da međunarodna zajednica i neke strane vlade usvajaju flagrantne dvostruke standarde u bavljenju ovom temom i njenom komentiranju – izjavila je Lam.         

- Unutar je legitimne jurisdikcije svake zemlje da usvoji zakone na zaštiti i očivanju vlastite nacionalne sigurnosti. SAD nisu izuzetak. Ujedinjeno Kraljevstvo nije izuzetak. Pa zašto bi oni izrazili protivljenje, otpor, ili čak osuđivali i uvodili sankcije protiv Hong Konga i Narodne Republike Kine zbog poduzimanja sličnih akcija? - upitala je čelnica Hong Konga, prenosi Associated Press.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo