6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

03.06.2020 / 14:38 Regija - Hrvatski sud odlučio

Thompson u pjesmi može slobodno uzvikivati "Za dom spremni"

Thompson u pjesmi može slobodno uzvikivati "Za dom spremni"
Thompson / Vijesti.ba
Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske zaključio je da povikom ‘Za dom spremni’ na početku pjesme Bojna Čavoglave Marko Perković Thompson ne krši Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Zaljučila je to većina od 15 sudaca opće sjednice Visokog prekršajnog suda koja je održana zbog različitih presuda oko vikanja ‘Za dom spremni’ u Bojni Čavoglave. Četiri suca bila su protiv, a jedan suzdržan.

“Sjednica je bila sazvana zbog nedorečenosti i različitog tumačenja pravne norme u odnosu na primjenu Članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kada se činjenični opis prekršaja odnosi na izvođenje pjesme Bojna Čavoglave u izvođenju autora u izvornom obliku koja sadrži izričaj Za dom spremni”, pojašnjava sutkinja Gordana Korotaj, glasnogovornica Visokog prekršajnog suda RH.

Kako su suci, ali i policija koja ima pravo pokrenuti prekršajni postupak, zauzimali različite stavove prema Thompsonovom poviku, sazvano je svih 20 sudaca Visokog prekršajnog suda da zauzmu konačni stav. Njihovo stajalište sada bi trebalo biti nit vodilja za sve ostale postupke vezane za uvodni stih Bojne Čavoglave, prenosi telegram.hr.

Sasvim konkretno, suci su raspravljali o tome predstavlja li taj povik kršenje javnog reda i mira kao što to u svom Članku 5. propisuje Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Većina sudaca zaključila je kako Thompsonov povik nije kažnjiv, zbog čega je i potvrđena oslobađajuća presuda iz listopada prošle godine prema kojoj je Thompson oslobođen krivnje za krđenje javnog reda i mira.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo