10°C
Mostar 14°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

03.06.2020 / 14:08 Regija - Imenovana vlada

Avdullah Hoti novi premijer Kosova

Avdullah Hoti novi premijer Kosova
Skupština Kosova / Vijesti.ba
Skupština Kosova izglasala je novu vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem iz Demokratskog saveza Kosova. Za izbor Vlade je glasao 61 poslanik, a 24 je bilo protiv.

Novu vladu podržali su i poslanici Srpske liste, što je prethodno u obraćanju u kosovskom parlamentu najavio predsjednik poslaničke grupe Srpske liste, Igor Simić.

Za zamjenike premijera su izabrani Besnik Tahiti iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Seljmanaj iz DSK, Aljbuljena Balja, iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave.

Ministri u novoj vladi iz DSK su Hikmete Bajrami, ministarka finansija i transfera, Vljora Dumoši, ministarka kulture, omladine i sporta, dok je Agim Veljiu ministar unutrašnjih poslova i javne uprave.

Anton Ćuni je ministar odbrane, Arban Abraši je ministar za infrastrukturu i zaštitu životne sredine, Armend Zemaj ministar zdravlja, i Besian Mustafa ministar poljoprivrede, prenosi Kossev.

Iz ABK, pored prvog zamjenika premijera, dobija i Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, ministarka Meljiza Haradinaj Stubla, Ministarstvo pravde će voditi Seljim Seljimi, Ministarstvo ekonomije Bljerim Kuči, Ram Ljika je ministar obrazovanja, nauke i tehnologije.

Socijaldemokratska inicijativa pored jednog zamjenika premijera ima i dva ministarstva, rada i socijalnog staranja, ministar Skender Rečica, dok je Veselj Krasnići ministar industrije i trgovine.

Iz Srpske liste, Goran Rakić je ministar lokalne samouprave, a za ministra za zajednice i povratak iz Srpske liste je izabran Dalibor Jevtić.

Za ministra iz redova drugih manjinskih zajednica je predložen Enis Kerdžan za ministra regionalnog razvoja.

Poslije glasanja premijer, zamjenici premijera i ministri su položili zakletvu.

Novu vladu Kosova dogovorili su lideri Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa i Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj. Formiranju vlade bez izbora protiv se pobednik izbora Sapoopredeljenje tvrdeći da je takav potez protivustavan.

Ustavni sud jednoglasno je odlučio u korist dekreta predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija za mandatara za sastavljanje nove vlade bez Samoopredeljenja i ujedno ukinuo privremenu zabranu primene tog dekreta. Time je otvoren put za sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude odlučeno o sastavljanju nove vlade.

Skupština Kosova izglasala je krajem marta nepoverenje vladi Aljbina Kurtija. Za pad vlade glasala je i Srpska lista.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo