11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 13:21 BiH - Sarajevo

UNDP uručio Općoj bolnici ultrazvučni aparat nabavljen sredstvima EU

UNDP uručio Općoj bolnici ultrazvučni aparat nabavljen sredstvima EU
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predstavnik UNDP-a u BiH Siniša Ignjatić uručio je danas direktoru Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“  Zlatku Kraviću anesteziološki aparat.

Radi se o donaciji iz kontigenta pomoći, koji je osiguran sredstvima Evropske unije za više medicinskih ustanova u BiH, u kojoj su pored medicinske opreme potrošni materijal i zaštitna oprema, saopćeno je iz Opće bolnice.

Kravić je zahvalio Evropskoj uniji i UNDP-u na donaciji, te naglasio da Opća bolnica uz današnju donaciju ima ukupno šest anestezioloških aparata i da su svi instalirani na Odjeljenje za anesteziju i intenzivnu terapiju, gdje su inače smješteni najteži pacijenti.

Iako je aparat bio namijenjen za teške pacijente oboljele od COVID-a -19 i nakon prestanka pandemije moći će se koristiti u zdravstvene svrhe i pomoći mnogim pacijentima.

Aparati i zaštitna oprema za medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 800.000 eura dopremljeni su u drugoj polovini maja ove godine a šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je tokom primopredaje donacije rekao da Unija time ponovno konkretno dokazuje svoju spremnost da podrži Bosnu i Hercegovinu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo