27°C
Mostar 32°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

03.06.2020 / 11:20 Ostali sportovi - Većina počela treninge

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počinje 28. juna

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počinje 28. juna
Ilustracija / Vijesti.ba

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počet će 28. juna, kada je  planirano održavanje 5. međunaronog atletskog mitinga Novi Grad u Sarajevu, u organizaciji istoimenog atletskog kluba.

Generalni sekretar Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milan Pedalo u izjavi za Fenu kazao je da su domaća prvenstva odgođena do kraja juna, odnosno za početak jula.

- Prema planu, koji treba da bude potvrđen ovih dana, domaća takmičenja bi počela 11. i 12. jula s Prvenstvom BiH u višebojima u Sarajevu, a nastavila bi sljedeće nedjelje s Prvenstvom BiH na 10.000 m na stazi i hodanju. Najjače domaće takmičenje - Pojedinačno prvenstvo za seniore i seniorke održalo bi se od 8. i 9. augusta u Zenici. Taj termin predložila je Svjetska atletska federacija - IAAF svim nacionalnim savezima - kazao je Pedalo.

Navodi da je većina bh. klubova već  počela s treninzima uz poštivanje preporučenih mjera zaštite sportista i svih ostalih.

- Posljednja odluka Kriznog štaba da se na otvorenom može okupljati do 300 ljudi je sasvim dovoljna da se održavaju normalni treninzi. Kad je u pitanju organizacija takmičenja, radi se na tome da se pripremi uputstvo kako se trebaju održavati takmičenja i pod kojim uslovima, a dobit će ga svi budući organizatori - naglasio je Pedalo.

Najvažnija međunarodna atletska takmičenja ove godina - Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u Parizu su odgođena ili otkazana. Također, otkazano je i niz drugih takmičenja među kojim i evropsko i svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe juniore u Rijetiju (Italija) i Niarobiju (Kenija).  

- Najznačajnje međunarodne nastupe ove godine bh. atletičari imat će na balkanskim prvenstvima za mlađe juniore (5. septembra u Kraljevu), juniore (12. i 13. septembra u Istanbulu) i seniore (19. i 20 septembra u rumunskom Klužu) - kazao je Pedalo.

Jedno od ovogodišnjih balkanskih prvenstava bit će održano u Bosni i Hercegovini - 15. augusta u Brčkom u discplini 10.000 m, u okviru tradicionale "Vidovdanske trke", koja je ujedno biti i prvenstvo BiH.  

Ostala ovogodišnja prvenstva Balkana održat će se u polumaratonu -  22. augusta u Zagrebu, maratonu -  13. septembra u Ćustendilu (Bugarska), brdskom trčanju - 24. oktobra u Pojana Brašovu (Rumunija) i na kraju u krosu - 14. novembra u Vrnjačkoj banji (Srbija).

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo