9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

02.06.2020 / 20:00 Regija - Srbija

Nezakonito otpušten policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici

Nezakonito otpušten policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Sud u Srbiji je utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe.

Upravni sud Srbije presudio je da disciplinska komisija Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije mora da preispita otkaz dat policajcu Mladenu Trboviću, koji je optužen za odavanje službene tajne, piše Detektor.

Trbović je otpušten u oktobru 2016. godine zbog “teške povrede službene dužnosti” jer navodno nije dolazio na posao četiri dana.

No, njegov sindikat je saopštio da je on zapravo otpušten jer je medijima otkrio da su on i njegove kolege bili nelegalno raspoređeni u Bosnu i Hercegovinu u julu 2015. kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić prisustvovao komemoraciji u Srebrenici.

Trbović je zatim zbog otkaza podnio tužbu protiv policije, a Upravni sud je presudio da je otkazom prekršen zakon. Odluka je donijeta 4. maja, ali ju je Sindikat policije Sloga, koji je zastupao Trbovića, objavio tek u petak.

Trbović i njegov kolega Milan Dumanović su za Al Jazeera Balkans u oktobru 2016. izjavili da su bili među 18 policajaca poslatih u Srebrenicu kako bi tajno snimili komemoraciju.

Oni su kazali da smatraju da je raspoređivanje bilo nezakonito, jer Bosni i Hercegovini nije rečeno da oni rade kao policajci.

Te godine je komemoracijom obilježena 20. godišnjica srebreničkog genocida. Dio prisutnih je Vučića gađao kamenjem i bocama vode, zbog čega je on morao da pobjegne.

Trbović i Dumanović su uhapšeni u decembru 2016. godine. Obojica su dobili otkaz. Još uvijek im se sudi za “odavanje državne tajne”.

Iz Sindikata policije Sloga tvrde da su disciplinski postupci protiv Trbovića i Dumanovića pokrenuti zbog toga što su otkrili.

“Umjesto da se ove kolege zaštite kao uzbunjivači, oni su kao najgori kriminalci udaljeni iz službe i protiv njih su podnijete krivične prijave. Ostali postupci su i dalje pred sudom i tužilaštvom”, navodi se u današnjem saopštenju Sindikata policije Sloga.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo