8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

02.06.2020 / 14:53 Kultura - Potpisan ugovor

Kanton Sarajevo: Obezbijeđeno 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja

Kanton Sarajevo: Obezbijeđeno 300.000 KM za rad Zemaljskog muzeja
Foto:Press KS

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić potpisao je ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem kojim je obezbijeđeno 300.000 KM za rad te institucije.

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti isplatu dijela neisplaćenih plata za uposlenike Zemaljskog muzeja BiH, saopćila je press služba Kantona Sarajevo.

Alikadić je ovom prilikom kazao da su uposlenici Muzeja u prethodnom periodu vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost države koja nije adekvatno reagovala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem finansiranja te institucije.

- Ugovor omogućava samo trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. U narednom periodu ćemo se posvetiti tome da uložimo maksimalne napore da riješimo finansiranje Zemaljskog muzeja BiH. Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti - kazao je Alikadić.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo