15°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 14:43 Zanimljivosti - Najznačajnija institucija kulture

Beč: Najstarija biblioteka otvara svoja vrata, korištene knjige idu u karantin

Beč: Najstarija biblioteka otvara svoja vrata, korištene knjige idu u karantin
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo

 Austrijska nacionalna biblioteka, najstarija i najznačajnija institucija kulture, danas nakon više od dva mjeseca pauze ponovo otvara svoja vrata, a jedna od mnogih mjera predostrožnosti je i karantin u trajanju od 24 sata za knjige nakon korištenja.

Bez obzira da li su korištene u čitaonici ili pozajmljene, nakon vraćanja bit će u izolaciji najmanje 24 sata. Jer, kako kažu iz Austrijske nacionalne biblioteke, vrijeme je najbolje dezinfekcijsko sredstvo za papire ili uveze.

U tu se svrhu sva vraćena djela prebacuju u zasebnu, zatvorenu sobu. Tek nakon što prođu 24 sata bit će vraćena u svoje originalno skladište. A karantenska djela označena su u QuickSearch-u, online katalogu Austrijske nacionalne biblioteke, tako da svi zainteresirani korisnici biblioteke znaju kada ih ponovo mogu pronaći na policama.

Austrijska nacionalna biblioteka je najveća biblioteka u Austriji. Nalazi se u Hofburg palači u Beču, a osnovana je 1368. godine kao Imperijalna biblioteka. Danas obuhvata četiri muzeja kao i više specijalnih zbirki i arhiva.

Smatra se centrom informacija i istraživanja, kao i jednom od najstarijih biblioteka u Evropi sa preko 12 miliona predmeta. Također važi i za jednu od najzanimljivijih i najljepših biblioteka na svijetu, saopćeno je iz Eurocomm-PR-a Sarajevo.(Vijesti.ba )

Izdvajamo