11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 14:22 BiH - Federalni ministar pravde

Jozić: Neviđeni politički pritisak na rad pravosuđa

Jozić: Neviđeni politički pritisak na rad pravosuđa
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Federalni ministar pravde Mato Jozić komentirao je posljednja događanja i previranja oko uhićenja u aferi "Respirator" kao i pritiske na rad pravosudnih i policijskih institucija koji trebaju rasvijetliti cjelokupnu pozadinu skandala oko nabavke...

... respiratora koja je dospjela i u svjetske medije, priopćeno je Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

"Proteklih dana svjedoci smo velikog pritiska određenih političkih subjekata i pojedinaca na rad pravosuđa, vezanog za predmet 'respiratori'. Pritisak se nije usmjerio samo na pravosuđe, već se proširio i na visokopozicionirane dužnosnike hrvatskog naroda povezujući ih i optužujući da su sudionici 'montiranog postupka'. Smatram da je takvo ponašanje neodgovorno i nedopustivo, te da se upravo na taj način vrši pritisak na pravosuđe i dodatno umanjuje povjerenje građana u neovisnost pravosuđa", komentirao je ministar pravde Jozić.

Sve što se događa posljednjih dana, ističe on,  dobiva pogrešne i zlonamjerne konture uvlačenjem nacionalne dimenzije što je iracionalno i posve neutemeljeno te nema nikakve veze s pravnim aspektom cijelog procesa.

"Neupitno je, da čitava priča ima posve utemeljene nezakonite i koruptivne elemente koje Tužiteljstvo i Sud uz potporu nadležnih policijskih institucija trebaju do kraja ispitati, kako bi dobili odgovor što se zaista dogodilo i tko je sudionik tih radnji", mišljenja je federalni ministar pravde.

Po njegovim riječima, politički pritisci na rad pravosudnog sustava su nedopustivi u jednoj demokratskoj i pravnoj državi.

"Zamislite da svaki slučaj i predmet koji je u procesu bude osporavan na nacionalnoj ili etničkoj osnovi i još pri tome okarakteriziran kao pokušaj obračuna ili državnog udara. Umjesto da se podrži razotkrivanje afere kako bi slučaj bio maksimalno rasvijetljen, imamo nešto dijametralno suprotno i pri tome, jako opasno. Prozivanjem Tužiteljstva i Suda da vodi političke ili, još gore, nacionalno usmjerene procese, izaziva sumnju svakog pojedinca u svakom sljedećem procesu koji se pojavi. Takvo što je dovođenje u pitanje vladavine prava i pravne države. To se ne smije dopustiti", ocjenjuje ministar Jozić.

Dodao je kako se ne sjeća sličnog slučaja u modernoj povijesti ove zemlje koja je izazvala reakcije kod bošnjačkih predstavnika.

"Ne sjećam se sličnog slučaja u modernijoj povijesti ove zemlje koja je izazvala ovakve reakcije kod bošnjačkih predstavnika. Izjave u javnosti su loša poruka za međunacionalne odnose i nemaju nikakvog uporišta. Takav stav je pogrešan i ne doprinosi ni pravdi, što je u cijeloj priči primarno, a s druge strane urušava političke i nacionalne odnose. Hrvate se adresira kao narod odgovoran za sve nedaće u ovoj državi, to jednostavno nema nikakvog smisla ako doista težimo pravno sređenom i jednakopravnom društvu triju konstitutivnih naroda", naglasio je Jozić.

Federalni ministar pravde je pozvao na kraju sudionike javnog i političnog života u BiH da se suzdrže od malicioznog i tendencioznog ponašanja.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo