8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

02.06.2020 / 14:06 BiH - Sarajevo

Sjednica VSTV-a BiH 3. i 4. juna - Zaključci Zastupničkog doma PSBiH u fokusu

Sjednica VSTV-a BiH 3. i 4. juna - Zaključci Zastupničkog doma PSBiH u fokusu
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

 Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je dvodnevno zasjedanje za 3. i 4. juni kada bi, između ostalog, trebalo razmatrati Zaključke Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Radi se o zaključcima sa 8. sjednice Zastupničkog doma PSBiH održane 15., 19. i 20. maja, a povodom rasprave o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu VSTV-a BiH, te informacija o radu Tužiteljstva BiH.

Jednim od zaključaka zadužuje se Ministarstvo pravde BiH i Vijeće ministara BiH da, na temelju analize Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH (tzv. ‘Pribeovog izvještaja’), izrade i dostave Zastupničkom domu PSBiH na usvajanje Akcioni plan otklanjanja nedostataka u oblasti vladavine prava, provođenja preporuka i mjera sadržanih u tom izvještaju.

Na spomenutoj sjednici Zastupničkog doma zatraženo je da Tužiteljstvo BiH u najkraćem roku dostavi detalјnu statistiku procesuiranja predmeta ratnih zločina koji su od Haškog tribunal (ICTY) označeni kao predmeti ‘A’ kategorije.

Također, zatraženi su - analiza i pregled neophodnih izmjena i dopuna krivičnog zakonodavstva, naročito kada je riječ o potvrđivanju optužnice i odlučivanju o prigovorima na optužnicu, te skrenuta pažnja članovima VSTV-a da prilikom popunjavanja rukovodećih pozicija (predsjednika Suda BiH, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i predsjedavajućeg VSTV-a) vode računa o nacionalnoj strukturi, odnosno zastuplјenosti konstitutivnih naroda BiH.

Istovremeno, na 8. sjednici Zastupničkog doma PSBiH sugerirano je da se izvještaji VSTV-a BiH Parlamentarnoj skupštini BiH dostavlјaju dva puta godišnje do izmjene relevantnog zakonodavstva u vezi s tim, te je Vijeće ministara BiH zaduženo da dostavi izmjene i dopune Zakona o VSTV-u BiH koje bi trebale sadržavati sve preporuke sadržane u Izvještaju Evropske komisije, Pribeovom izvještaju, te da trebaju ići u pravcu razdvajanja VSTV-a na zasebna tijela - Visoko sudsko vijeće i Visoko tužiteljsko vijeće.

Na dnevnom redu sjednice VSTV-a je i Nacrt srednjoročnog plana rada VSTV-a BiH za period 2021 – 2023., kao i Reformski program VSTV-a BiH.

Kako je planirano, članovi VSTV-a trebali bi razmatrati Informaciju o provođenju postupka ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcija u sudovima i tužiteljstvima, a u tom kontekstu i Presudu Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nositelja pravosudnih funkcijaod 24.12.2018. i Kriterija za ocjenjivanje rada sudaca u BiH od 24.12.2018. godine.

Predviđeno je, između ostalog, usvajanje Projektnog prijedloga Unapređenje učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini – faza III – ICEA III, te razmatranje Informacije o planiranom provođenju konkursnih procedura.

Planirano je, također, i razmatranje Prijedloga plana aktivnosti za 2020. godinu koji je sačinila Radna skupina za unapređenje integriteta i odgovornosti nositelja pravosudne funkcije., te predstavljanje vodiča kroz krivični postupak, namijenjenog djeci žrtvama/svjedocima krivičnih djela, a u sklopu Projekta unaprjeđenja učinkovitosti sudova i odgovornosti sudaca i tužitelja u BiH - ICEA II.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo