14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 12:40 Ekonomija - Vlada KS

Usvojena Uredba o postupku finansiranja dijela minimalne neto plaće u FBiH

Usvojena Uredba o postupku finansiranja dijela minimalne neto plaće u FBiH
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Vlada Kantona Sarajevo danas je na prijedlog Ministarstva privrede KS usvojila Uredbu o postupku finansiranja dijela minimalne neto plaće u Federaciji BiH za april i maj 2020.godine.

Na sjednici je najavljeno, kako će krajem sedmice biti raspisan Javni poziv na koji će se moći prijaviti poslovni subjekti koji ispunjavaju uslove propisane tom uredbom.

Pravo na isplatu dijela minimalne mjesečne neto plaće za april i maj 2020. godine mogu ostvariti poslovni subjekti i fizičke osobe koji ispunjavanju određene uslove.

Uslov je da samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, koji imaju sjedište u Kantonu Sarajevo ili im je poslovna jedinica sa sjedištem u Kantonu Sarajevo ili sa sjedištem izvan KS-a na području FBiH, ali se u KS-u nalazi poslovna jedinica koja je u sastavu poslovnog subjekta.

Također, ukoliko su u aprilu, odnosno u maju 2020. godine imali pad prometa u odnosu na prosječni mjesečni promet u 2019. godini: veći od 40 posto do 70 posto ili veći od 70 posto,

 Uslov je i da do dana objave javnog poziva imaju izvršene obaveze po osnovu javnih prihoda sa danom 29.02.2020. godine, kao i da su zadržali isti broj uposlenika na dan 30.04.2020. godine, odnosno na dan 31.0.2020. godine u odnosu na dan 29.02.2020. godine, osim onih radnika kojima je istekao ugovor o radu ili koji su sporazumno prekinuli radni odnos.        

Poslovnim subjektima koji ispunjavaju sve navedene uslove može se isplatiti dio minimalne mjesečne neto plaće po uposleniku: do 50 posto minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za subjekte koji imaju pad prometa 40-70 posto, te do 100 posto minimalne mjesečne neto plaće (u FBiH) za subjekte koji imaju pad prometa veći od 70 posto.

Uredbom nisu obuhvaćena javna preduzeća, javne ustanove, javne institucije, organi uprave, upravne organizacije, organi i jedinice lokalne samouprave, bаnke i druge finаnsiјske оrgаnizаciјe, subjekti koji obavljaju djelatnost kockanja i klađenja, udruženja, te fizička lica koja samostalno obavljaju registrovanu poslovnu djelatnost, a koja u skladu sa propisima o porezu na dohodak, porez na dohodak po tom osnovu plaćaju prema paušalnom utvrđenom iznosu.

Vlada KS će posebnim aktom utvrditi iznos dijela minimalne mjesečne neto plaće, a Ministarstvo privrede će objaviti Listu poslovnih subjekata koji, nakon provedene procedure, ispunjavaju uslove, kao i onih subjekata  koji ne ispunjavaju uslove.

Lista će biti objavljena na web stranici Ministarstva privrede KS: VIDEO, saopćeno je iz Press službe KS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo