11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 12:24 BiH - Sarajevo

Toplane trebaju saglasnost nadležnih organa za puštanje grijanja

Toplane trebaju saglasnost nadležnih organa za puštanje grijanja

Prema kantonalnoj Uredbi o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, grijna sezona završena je 17. maja 2020. godine, saopćeno je iz KJKP "Toplane" Sarajevo. 

Toplane napominju da je prema planu remonta postrojenja koji se provodi dugi niz godina, započet remont kotlovonica prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Navode da je nadležnim organima od prvog dana pada temperatura upućen dopis u kojem se navodi da je "u roku od 24 sata od momenta izdavanja naloga moguće pokrenuti sva postrojenja u minimalnom kapacitetu, koji je dovoljan za ovakve vanjske temperature i za zagrijavanje svih stambenih jedinice iz sistema".

- Napominjemo da smo u fazi remonta i zatvaranjem koltova koji podliježu inspekcijskom pregledu i njihovim pokretanjem pravimo prekršaj, te pravimo rizik u slučaju nezgode i ne radimo u skladu s Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije (Sl. novine KS, broj: 22/16). Za pokretanje postrojenja u ovom slučaju potreban je nalog Vlade KS - saopćeno je iz Toplana.

Također, napominju da će kroz račune za maj korisnicima biti fakturisani samo iznosi za priključnu snagu (fiksni troškovi bez energijskog dijela iznosa), za korisnike koji plaćaju po paušalu, što znači da će biti značajno manji od iznosa koji se fakturiše u mjesecima tokom sezone grijanja.    (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo