14°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 12:19 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Radončić obrazložio ostavku i govorio o budućnosti koalicije

Radončić obrazložio ostavku i govorio o budućnosti koalicije
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Lider SBB-a Fahrudin Radončić najavio je da će danas podnijeti ostavku na poziciju ministra sigurnosti BiH.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, Radončić je kazao da su razlozi za to potpuno principijelne prirode, bez ikakvih tenzija, nervoza i polemika.

- Ja se prvo zahvaljujem SDA što je omogućila i meni i SBB-u da budemo u toj parlamentarnoj većini i u Vijeću ministara. Međutim, što je potpuno politički legitimno, pojavile su se političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja unutar BiH - rekao je Radončić.

Podsjeća da je tražio da se migrantska kriza riješi legalnim deportacijama, te da imamo problem s Pakistanom i ambasadorom te zemlje u Sarajevu koji ne želi da nam pomogne da legitimiramo više od 9.500 ilegalnih migranata koji su ogromni sigurnosni rizik.

- Imali smo situaciju da je tada predsjedavajući Predsjedništva BiH, gospodin Džaferović, pa i ministrica vanjskih poslova, primila tog ambasadora, ogradili se od mene kao ministra sigurnosti i mog plana, i u svakoj normalnoj zemlji već tada bi svaki ministar sigurnosti podnio ostavku zato što šef države staje na stranu jednog ambasadora, a da nije ni saslušao argumente Ministarstva sigurnosti. I ja sam tada upoznao neke ljude da ćemo se mi povući iz Vijeća ministara - konstatuje Radončić.

To nije uradio, kako je naveo, jer je čekao dvije stvari - da se završi vrijeme pandemije i da Ministarstvo sigurnosti dobije svog zamjenika, kako ne bi bi došlo do pravnog diskontinuiteta, prenose Vijesti.ba.

- Drugi razlog za ovaj čin je jedno strateško neslaganje vezano za aferu "Respiratori". Ja sam bio politički žrtvovan, imao sam politički proces. Jako držim do toga da je svako nevin dok se ne dokaže na sudu. Ali ne mislim da jedna brutalna krađa od 10,5 miliona KM uništenog novca ne treba da ima svoj pravni epilog. Nisam taj koji smatra da je gospodin Novalić kriv, ne pada mi na pamet da se bavim krivcima. Ali principijelno ne mogu kao ministar sigurnosti prihvatiti opciju da se na jedan jednostranački, pa ponekad i nacionalistički način prijeti kompletnom pravosuđu BiH - naglašava Radončić.

Potcrtava da su trojica postupajućih tužilaca u aferi "Respiratori" Bošnjaci. I tu, dodaje, ne vidi ništa antibošnjačko.

- Ako je neko prekoračio ovlasti, ima ko će to utvrditi, ali praviti metu od državnih tužilaca, policajaca i sudova ne mislim da je stvar koju bi bilo koji ministar sigurnosti u svijetu mogao da gleda, a da ne reagira - ističe Radončić, prenose Vijesti.ba.

Napominje da odnosi u vladajućoj koaliciji, što je prenio i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji, nisu takvi da procjenjuje da će doći do njihove relaksacije i da će Vijeće ministara moći da daje rezultate koje građani očekuju.

- Vijeće ministara je praktično talac odnosa SDA-HDZ-SNSD i mislim da, nažalost, daj Bože da pogriješim, dugoročno situacija nije optimistička i ponekad treba izaći iz priče za koju smatrate da nije dobra ili gdje se jednostavno ne osjećate dovoljno komotno i sretno kad radite svoj posao - poručio je Radončić.

Istakao je da su se Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i on personalno trudili da urade maksimalno dobar posao u možda i najdramatičnijem trenutku po BiH nakon rata - u vrijeme pandemije, prenose Vijesti.ba.

- I kao Ministarstvo sigurnosti BiH, i kao Vijeće ministara, pa i ja personalno, vukli smo prave poteze, i zahvaljujem se svima koji su prepoznali taj rad i entuzijazam - dodaje Radončić.

Odgovarajući na pitanja novinara, pojasnio je da je svoju ostavku lideru SDA Bakiru Izetbegoviću saopštio i ranije.

- Rekao sam mu to i za vikend. Naravno, o tome sam danas oficijelno upoznao i gospodina Tegeltiju. Procedura je veoma jednostavna. Danas će sjednica Vijeća ministara biti održana u 15 sati. Čim se ona završi, dat ću neopozivu ostavku i od tog trenutka ja više nisam ministar - naglasio je Radončić.

Napominje kako SDA, HDZ i SNSD imaju dovoljno ruku u državnom Parlamentu da provode svoju politiku, te naglašava da je participacija SBB-a na državnom nivou, odnosno u Vijeću ministara završena priča.

- Što se tiče federalnog nivoa vlasti, vi svi znate da smo mi tamo u tehničkom mandatu i da mi praktično nismo dio vladajuće koalicije, osim da odrađujemo posao dok HDZ i SDA ne naprave novu koaliciju. Ne znam do kada će to trajati. I neće tu biti nikakvih ishitrenih poteza - govori Radončić, dodajući da su vlade u TK i KS za sada stabilne.

Napominje da njegova ostavka nije predizborni potez, prenose Vijesti.ba.

- Mi ćemo se truditi, i danas sam razgovarao sa Tegeltijom, veoma smo uvjereni da će lokalnih izbora biti, a vi znate da nas dvojica o tome ne odlučujemo, nego neko treći. Nije ovo nikakav predizborni potez, ovo je potez koji ne treba dramatizirati, koji je normalan u svim zemljama svijeta. Ako imate stratešku razliku sa svojim koalicionim partnerom i ako je on zadužen, jer je dobio više glasova na izborima, da provodi tu politiku, potpuno je korektno da izađete i kažete - ja se ne slažem s time. Nema nikakvih polemika, svađa, zle krvi, svako radi svoj posao. I ja ću se truditi da svojim prijateljima iz SDA uvijek pomognem gdje mislim da rade u korist opšteg dobra - poručuje Radončić.

Govoreći o Mostaru, Radončić je mišljenja da se u gradu na Neretvi izbori moraju dogoditi, te da je užasna činjenica da se oni ne održavaju dugi niz godina.

- Što se tiče SBB-a i mene, očekujem da će se napraviti jedna koalicija za Mostar po principu Koalicije za Srebrenicu. Govorim o bošnjačkom političkom faktoru - pojašnjava predsjednik SBB-a.

Ministarstvo sigurnosti BiH, podsjeća, prema podjeli među strankama, dobila je SDA, koja je tu poziciju prepustila SBB-u.

- Ja ne vidim niti jednog razloga da već na prvoj sjednici Predstavničkog doma ne bude imenovan Bošnjak iz SDA za ministra - dodao je Radončić.

Kratko je prokomentarisao i problem oko raspodjele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Moj stav je uvijek bio isti - nedopustivo je da nam 330 miliona eura i plus 250 miliona eura od EU stoje na računima a da je privreda u kolapsu, a da su građani praktično gladni, da pada veliki broj otkaza. Ja se nadam da ćemo danas, i imam takve naznake, doći do rješenja da se aktivira ta kreditna linija MMF-a od 330 miliona eura - zaključio je Radončić


(Vijesti.ba)

Izdvajamo