0°C
Mostar 6°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 2°C
Bihać -1°C

02.06.2020 / 12:17 Svijet - Nakon višesedmičnih borbi

Zaraćene strane u Libiji pristale na nove pregovore o primirju

Zaraćene strane u Libiji pristale na nove pregovore o primirju
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Libijske zaraćene strane pristale su da ponovo pokrenu pregovore o prekidu vatre, nakon višesedmičnih intenzivnih borbi u blizini prijestonice Tripolija, saopćila je misija Ujedinjenih nacija u toj zemlji u ponedjeljak navečer.

U saopćenju postavljenom online, Misija podrške Ujedinjenih nacija u Libiji (UNSMIL) saopćila je da pozdravlja njihov plan da nastave mirovne pregovore zasnovane na takozvanim „sastancima 5+5“ u kojima učestvuje po pet visokih oficira koje imenuje svaka od strana.

Libijska narodna armija  (LNA) Khalife Haftara, sa sjedištem na istoku zemlje vodi ofanzivu od aprila 2019. u cilju osvajanja prijestonice Tripolija, sjedišta međunarodno priznate Vlade nacionalne sloge (GNA).

U proteklim je sedmicama GNA, uz podršku Turske, protjerala je LNA iz nekoliko regija na sjeverozapadu zemlje i većih dijelova prijestonice.  LNA, uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i Egipta, saopćila je da je u ponedjeljak, ipak povratila kontrolu nad nekim teritorijama.

Dva prekida vatre već su dogovorena u ovoj godini, ali su se granatiranja i sukobi nastavili. Mirovni posrednik UN-a Ghassan Salame podnio je ostavku u martu, a Vijeće sigurnosti još se nije usuglasilo oko njegovog nasljednika, dodatno komplicirajući mirovne napore.

Strana intervencija u Libiji intenzivirala je borbe korištenjem moćnog naoružanja. Prošle su sedmice Sjedinjene Države navele da je Rusija dopremila najmanje 14 borbenih aviona u zračnu bazu LNA  u centralnoj Libiji, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo