22°C
Mostar 30°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 10:48 Ekonomija - Direktor Autocesta FBiH

Terzić: Nema više laganih trasa

Terzić: Nema više laganih trasa
Foto: Vijesti.ba

Iako je pandemija koronavirusa obustavila radove u brojnim sektorima u BiH, takva situacija nije bila i na gradilištima autoputa. Dionice na koridoru 5c kako kod Zenice, tako i na jugu BiH se planiraju i izvode nesmetanom dinamikom.

Kako je za "Oslobođenje" kazao Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, trenutno je aktivno nekoliko grupa radova.

- Imamo radove u sjevernom dijelu koji sad ide do Nemile, zatim u centralnom dijelu to je tunel Ivan. Sad trebamo završiti postupak dodjele za dio od Tarčina do ulaza u tunel Ivan da spojimo taj dio koji je dosad izgrađen sa M17, negdje iznad Bradine bi trebao završiti taj dio. Također, tu je dionica na jugu Buna - Počitelj i Poči-telj - Zvirovići sa jednim impozantnim objektom, sa mostom Počitelj koji je dug skoro kilometar -  kazao je Terzić.

Kada je u pitanju dionica autoputa kod Zenice, gdje se trenutno radi na poddionici Klopče - Donja Gračanica, najavljeno je da bi radovi trebali biti završeni krajem novembra.

- S druge strane, na jugu zemlje i u centralnom dijelu sredinom 2022. možemo očekivati, da kažemo, funkcionalne dijelove autoputa. S obzirom na to da se radi baš o objektima koji su dosta teški i zahtjevni za izvođenje, za njih treba vremena da se završe. Imamo tunele, mostove, tako da nema više laganih trasa autoputa. Ostale su zahtjevne dionice i one podrazumijevaju rokove izgradnje od 20 do 36 mjeseci, istakao je Terzić za "Oslobođenje".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo