24°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

02.06.2020 / 09:54 Regija - Iz Drugog svjetskog rata

Počinje vađenje 23 potopljena njemačka broda iz Dunava

Počinje vađenje 23 potopljena njemačka broda iz Dunava
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Započet je proces za uklanjanje 23 broda koje je njemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svjetskoga rata. 

Riječ je o realizaciji ugovora vrijednosti od 1,5 milijuna eura koji je nedavno Srbija potpisala, a kojim počinje velika akcija vađenja potopljenih njemačkih ratnih brodova iz Drugog svjetskog rata u Dunavu kod Prahova u Srbiji.

Po riječima predstavnika Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Veljka Kovačevića,  utvrđeno je da 23 broda naročito ugrožavaju životnu sredinu i sigurnost, zbog toga što imaju neeksplodiranih podvodnih mina, pa je započet proces za njihovo uklanjanje podvodnim snimanjima koja treba da pokažu gdje se točno ta eksplozivna sredstva nalaze, prenosi Radio-televizija Srbije.

Dodao je kako će nakon toga, biti raspisan tender o tome tko će vaditi te brodove s dna Dunava.

Kovačević kaže kako su problem podvodne mine za koje se ne zna kako će reagirati nakon 70 godina od kada su potopljene.

Naveo  je da su brodovi namjerno potapani tako da su tonuli jedan na drugi, što je bila namjera njemačke vojske da na kraju Drugog svjetskog rata zaustavi napredovanje Crvene armije.

Od 220 riječnih brodova za koje se zna da ih je njemačka vojska potopila u Dunavu na kraju Drugog svjetskog rata, neposredno poslije rata izvađeno njih 30, a ostalo je još 183 koje treba izvaditi, prenose srbijanski mediji.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo