3°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

02.06.2020 / 09:15 Svijet - Scott Morrison

Australski premijer prihvatio Trumpov poziv da učestvuje na samitu G7

Australski premijer prihvatio Trumpov poziv da učestvuje na samitu G7
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Australija će prihvatiti poziv za sudjelovanje na sastanku sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja svijeta (G7), potvrdio je danas, u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, australski premijer Scott Morrison.

Trump na samitu G7 želi vidjeti Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju

Trump je prošloga tjedna izjavio kako će samit G7, koji se trebao održati u srpnju, odgoditi za rujan ili kasnije i proširiti listu sudionika koje želi pozvati te u nju uključiti Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

Trump je pozivnicu za sudjelovanje predočio danas u direktnom razgovoru i poziv je prihvaćen, kazao je glasnogovornik australskog premijera.

"Premijer je potvrdio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da sudjeluje na sastanku G7, kao što je učinio i lani, kada ga je na sudjelovanje pozvao francuski predsjednik Macron", kazao je glasnogovornik u priopćenju.

Morrison je jedan od nekoliko svjetskih čelnika koji su posjetili Trumpa u Bijeloj kući tijekom njegova mandata

Morrison je jedan od nekoliko svjetskih čelnika koji su posjetili Trumpa u Bijeloj kući tijekom njegova mandata i dvojica čelnika su otvoreno pokazivali svoje prijateljstvo.

Morrison, za razliku od nekih europskih čelnika nije javno kritizirao Trumpovu politiku i pridružio se Sjedinjenim Državama u tvrdom stajalištu protiv Kine, australskog glavnog trgovinskog partnera. Odnosi između Canberre i Pekinga zategnuti su nakon australskih optužbi za kinesko miješanje u unutarnje poslove te uz australsku zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine u pacifičkoj regiji.

Kanadski premijer protivi se sudjelovanju Rusije na samitu G7

Dok se sudjelovanju Australije na samitu G7 neće vjerojatno nitko protiviti, kanadski premijer Justin Trudeau izrazio je protivljenje predloženom sudjelovanju Rusije.

Ipak američki predsjednik Trump u ponedjeljak je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izvijestio ga o planovima da održi sastanak na vrhu G7 u proširenom sastavu, objavio je u ponedjeljak Kremlj.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo