12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

02.06.2020 / 09:06 Politika - Kontra SDP-a

Bećirović: Podržavam zajedničkog kandidata u Srebrenici

Bećirović: Podržavam zajedničkog kandidata u Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović kazao je kako smatra da su sve probosanske stranke morale stati iza jednog načelnickog kandidata u Srebrenici.

“Ostajem dosljedan i konzistentan do kraja! Godinama sam argumentirano i javno zagovarao da političke stranke koje priznaju i poštuju presude međunarodnih i domaćih sudova kandidiraju zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

Zato javno i nedvosmisleno izražavam podršku zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

Srebrenica je jedino mjesto u Evropi gdje je nakon Drugog svjetskog rata počinjen genocid. Sve dok je na društvenoj sceni anticivilizacijsko negiranje sudski i naučno utvrđenih činjenica glavna linija razgraničenja među političkim strankama u Srebrenici mora biti pitanje priznanja počinjenog genocida.

Suštinski u Srebrenici postoje političke stranke koje priznaju počinjeni genocid i one koje ne priznaju. Sve druge razlike među političkim strankama su sekundarne prirode sve dok javno djeluju destruktivne snage koje negiraju sudski i naučno utvrđene činjenice.

Vrijeme je da sudske presude zažive na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine. Srebrenica nije pitanje pozicije ili opozicije. To je sveto mjesto gdje moramo pokazati političku zrelost, ozbiljnost i odgovornost da se izdignemo iznad uskostranačke logike razmišljanja i učinimo sve što je u našoj moći kako bi pobijedili negatore međunarodnih i domaćih sudskih presuda o počinjenom genocidu nad bošnjačkim stanovništvom.

Zato je civilizacijska, moralna i politička obaveza da u Srebrenici podržimo jednog kandidata za načelnika Srebrenice koji će imati šansu da pobijedi destruktivne političke faktore koji još uvijek negiraju počinjeni genocid.

Srebrenica mora biti iznad i ispred stranačkih, grupnih, ličnih i drugih partikularnih interesa. Srebrenica ne smije biti predmet uskostranačkih prepucavanja i dnevnopolitičkih taktika, posebno u godini kada se obilježava 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima „sigurne zone UN-a“ Srebrenica”, porucio je on.

Podsjećamo, Alija Tabaković će biti zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, ali ga nije podržao SDP.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo